EU će podijeliti ukupno 70.000 besplatnih karata za vlak 18-godišnjacima za otkrivanje Europe

EU će podijeliti ukupno 70.000 besplatnih karata za vlak 18-godišnjacima za otkrivanje Europe

Europska komisija ove će godine inicijativom DiscoverEu razveseliti 70.000 mladih u Europi. Dobit će besplatne karte za vlak s kojima će moći otkriti europsku povijest i njezinu kulturnu raznolikost, ističu u Bruxellesu. 

Mladi od 18 godina do 21. travnja moći će se prijaviti za jednu od 35.000 besplatnih karata koje će im omogućiti putovanje Europom do 30 dana od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine, uglavnom vlakom. Najesen će biti dostupno još 35.000 ulaznica. Ove će godine uz ulaznicu odabrani sudionici dobiti i karticu popusta DiscoverEU koja nudi pogodnosti u javnom prijevozu, kulturi, smještaju, prehrani, sportu i drugim uslugama, priopćeno je iz Europske komisije. Uključivanjem u program Erasmus+ otvaraju se vrata i kandidatima s Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske, koji će se prvi put moći pridružiti inicijativi, napisali su u Bruxellesu.

Program DiscoverEU započeo je prije pet godina i od tada se za sudjelovanje u njemu prijavilo više od milijun mladih ljudi.

Ova impresivna brojka dokaz je koliko su naši mladi zainteresirani za druge kulture i međusobno povezivanje", dijeleći novi set ulaznica rekla je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel .Kako podsjećaju iz Europske komisije, za kartu su se mogli prijaviti kandidati rođeni od 1. srpnja 2004. do 30. lipnja 2005. iz cijele EU i trećih zemalja povezanih s programom Erasmus+ (Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija). i Turska).Europom će moći putovati sami ili u grupi do pet osoba od 15. lipnja ove godine do 30. rujna 2024. do 30 dana. 
 U načelu, sudionici će moći putovati vlakom, no neke će se iznimke odnositi na one koji žive na otocima i udaljenim područjima, pojašnjavaju iz Europske komisije. Prije polaska moći će sudjelovati i na informativnim treninzima, a tijekom putovanja moći će iskoristiti i pogodnosti kartice popusta za javni prijevoz, kulturna događanja, smještaj, hranu, sport i druge usluge .
Komisija je pokrenula inicijativu DiscoverEU u lipnju 2018. Od tada se više od milijun podnositelja zahtjeva prijavilo za 248 000 dostupnih ulaznica. Ožujskom pozivu odazvalo se 783 Slovenaca, a ulaznice će dobiti njih 170.
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.