Iz života Katoličke Crkve u Hrvatskoj - Blagdan Gospe od Karmela

Iz života Katoličke Crkve u Hrvatskoj - Blagdan Gospe od Karmela

Gospa Karmelska u vrućini ljeta kao da poziva na trenutak zastati, sabrati se i po Mariji doći k Isusu. Osjetiti Božju blizinu, iskreno povjerenje koje otvara dušu, koje majčinskoj ljubavi povjerava rane srca i moli za novu životnu snagu: izdržati, ustrajati, Bogu vjeran ostati, okrijepiti nadu i osnažiti vjeru, istaknuo je u homiliji u crkvi na brdu Okit ponad Vodica biskup Tomislav Rogić, za Vatican News piše Neno Kužina.

 Diljem Hrvatske jučer je proslavljena Gospa od Karmela. Marijini štovatelji na osobit način okupili su se u Varaždinu, Turnju u Zadarskoj nadbiskupiji, u Jezerima na otoku Murteru, u Selcima, Nerežišćima i Postirima na otoku Braču, u Senju na slavlju Gospe Ribarske, Malom Parizu u Slavonskom Brodu, u zagrebačkim Remetama, Bagaloviću, Brezovici, u marijabistričkom Karmelu, Smiljanu u Lici, na karlovačkoj Švarči i u rovinjskoj crkvici Majke Božje od Karmela. Svečanu misu na brdu Okit ponad Vodica predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s domaćim sinom, umirovljenim biskupom Antom Ivasom i vodičkim župnikom don Franjom Glasnovićem. Biskup Rogić u homiliji je vjernicima protumačio da u Godini zahvalnosti kada se slavi 725. obljetnica uspostave Šibenske biskupije žele porasti u vjeri, zajedništvu i zahvalnosti. „Gospa Karmelska u vrućini ljeta kao da poziva na trenutak zastati, sabrati se i po Mariji doći k Isusu. Osjetiti Božju blizinu, iskreno povjerenje koje otvara dušu, koje majčinskoj ljubavi povjerava rane srca i moli za novu životnu snagu: izdržati, ustrajati, Bogu vjeran ostati, okrijepiti nadu i osnažiti vjeru. S pouzdanjem u Božju svemoć, pomoć, a nadasve ljubav i oproštenje iznova se suočiti sa stvarnošću svijeta u kojem živimo. Prihvaćati i nositi svoj križ, sigurnijeg koraka i jasnijeg cilja do kojega želimo stići: Kraljevstvo Božje – zauvijek“, poručio je biskup Rogić. Istaknuvši da je vjera dar koji treba čuvati, svjedočiti i prenositi,  potaknuo je: „molit ćemo našu Gospu za cijelu Crkvu Božju da je vodi Duh Sveti i da neustrašivo naviješta Božju Riječ spasenja u slozi i zajedništvu svih krštenika. Da nam Gospa Karmelska isprosi mudrost života i snagu vjere koja će se moći nositi s novim izazovima i kušnjama današnjice. Molit ćemo i za sav svijet: mir među narodima, prestanak neprijateljstava koja pogađaju tolike ljude“.

Podno vrha Medvednice 16. srpnja proslavljena je 90. obljetnica posvete crkve i 60. obljetnica osnutka Župe Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata. Središnje misno slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski koji je u propovijedi istaknuo da se Gospu s pravom naziva „Kraljicom Hrvata jer je ona bdjela nad cijelom hrvatskom povijesti koju kapela tako brižljivo čuva u svojoj unutrašnjosti. Grbovi i slike odišu vjerom hrvatskog naroda koja je utemeljena na evanđelju.“ Sljemensku crkvu izgradili su isusovci koji i danas brinu o njoj, kao i o duhovnim potrebama hodočasnika i planinara koji redovito dolaze na mise na 1001 metar nadmorske visine.

Više od 160 djelatnika Hrvatskog katoličkog sveučilišta sa svojim najbližima 13. srpnja hodočastilo je u najstarije marijansko svetište na području sjeverozapadne Hrvatske, Majke Božje Gorske u Loboru u Hrvatskom zagorju. O povijesti arheološkog lokaliteta predavanje je održao prof. dr. Krešimir Filipec, voditelj arheoloških istraživanja na području svetišta od 2002. godine. Misu je u zajedništvu s ostalim profesorima predvodio pročelnik Sveučilišnog odjela za komunikologiju don Jerko Valković.

Zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša primio je 14. srpnja u svome uredu križevačkog vladiku Milana Stipića.  Susretu je prisustvovao i generalni vikar Križevačke eparhije Vladimir Simunović. Vladika je izvijestio nadbiskupa o aktualnostima u Križevačkoj eparhiji, koja je dio Zagrebačke metropolije.

Istoga dana zagrebački nadbiskup je primio državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa. Državni tajnik predstavio je nadbiskupu Kutleši djelovanje Središnjeg državnog ureda, istaknuvši programe i projekte koji doprinose jačanju hrvatskog zajedništva, očuvanju i promicanju hrvatske kulture, baštine i identiteta diljem svijeta te projekte koji doprinose međusobnom povezivanju Republike Hrvatske i Hrvata izvan Hrvatske u svim područjima.

Riječka nadbiskupija odrekla se prava vlasništva nad dijelom zgrade Doma za odrasle osobe Turnić i darovala je svoj dio u potpunosti na raspolaganje Domu. Darovnicu je potpisao riječki nadbiskup Mate Uzinić u nazočnosti ministra rada i socijalne skrbi Marina Piletića. U Domu boravi 70 korisnika, osobe s teškoćama mentalnog zdravlja kojima nije potrebno bolničko liječenje, ali im je potrebna njega i skrb druge osobe. „Priznajem da nismo često u situaciji da Crkva neku nekretninu daruje nekome, ali drago mi je da će ova naša odluka biti ujedno i doprinos radu ovoga Doma, a posredno i pomoć onima koji su u potrebi i u njemu borave“, rekao je riječki nadbiskup.

Svetkovina Majke Božje Bistričke svečano je proslavljena 13. srpnja u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak u homiliji misnoga slavlja istaknuo je: „Danas kada imamo tako puno sveučilišta i veleučilišta, rekao bih da je ovo najvažnije. Ovo je veleučilište u kojemu se uči kako treba živjeti. Jedina učiteljica je Marija i jedini njezin savjet i molba je ono što je učinila u Kani Galilejskoj kada je na svadbi rekla učenicima ‘Što god vam rekne, učinite’. To nam i danas govori: ‘Što god vam rekne sin moj, to činite’. To su riječi koje neprestano slušamo, one su uvijek nove, sadašnje, suvremene, koje bi trebalo naučiti i usvojiti kao životni put“, poručio je biskup Mrzljak, a prenijela IKA.  

Danas je u Bistrincima u Župi Belišće pokopan svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, župnik u miru Slavko Vranjković koji je preminuo u 78. godini života. Dugi je niz godina župnikovao u Nuštru.lhttps://www.vaticannews.va/hr/crkva/news/2023-07/vijesti-zivot-katolicka-crkva-neno-kuzina.html

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.