Majčin dan koji slavimo druge nedjelje u svibnju, proslavljen je sv. misom u Krašiću i otkrivanjem poprsja majci bl. Alojzija Stepinca

Majčin dan koji slavimo druge nedjelje u svibnju, proslavljen je sv. misom u Krašiću i otkrivanjem poprsja majci bl. Alojzija Stepinca

Majčin dan je praznik u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. U Hrvatskoj se danas Majčin dan slavi zajedno sa 125. obljetnicom rođenja bl. Alojzija Stepinca svetom misom u Krašiću i uz otkrivanje i blagoslov poprsja majke bl. Alojzija Stepinca – Barbare Stepinac r. Penić.

Svečanu svetu Misu predslavi i na njoj propovijeda – mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru. Liturgijsko pjevanje animiraju: župni zborovi župe Krašić i Oštrc, puhački kvintet ''Brass''  te muška vokalna skupina ''Borsa 1862.'' Navečer sve posjetitelje očekuje glazbena poslastica: koncert klape Šufit – u 20 sati povodom 125. rođendana bl. Alojzija Stepinca – u šatoru iza crkve.

Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju, nakon druge godišnjice smrti njezine majke, osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. godine majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.

Nedugo nakon SAD-a, Majčin dan postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Svim majkama čestitamo Majčin dan!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.