Na Uskrs proslavljeno devet misa na hrvatskom jeziku u Münchenu i okolici

Na Uskrs proslavljeno devet misa na hrvatskom jeziku u Münchenu i okolici

Najstarija hrvatska inozemna katolička misija započela je velike pripreme za svoj 75. rođendan. Ovogodišnji je Uskrs u prigodi 75. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke župe München posebno svečano proslavljen u toj najstarijoj i najmnogoljudnijoj hrvatskoj inozemnoj katoličkoj župi Europe - piše portal Dijaspora.hr. Uskrs je proslavljeno s devet misa na hrvatskom jeziku u Münchenu i okolici. Središnje misno slavlje u crkvi St. Michael predvodio je župnik fra Petar Klapež uz asistenciju đakona Ivice Viskovića. Pjevanje je animirao crkveni zbor pod ravnanjem s. Nikoline Bilić.https://www.dijaspora.hr/najstarija-hrvatska-inozemna-katolicka-misija-uskrsom-zapocela-pripreme-za-svoj-75-rodendan/13221

„Draga braćo i sestre, Uskrs je najveći događaj naše vjere. Potrebna nam je milost da otajstvo Uskrsa duboko proživimo, da se i u našim dušama razlije ona radost kojom su se obradovali učenici kada su ga vidjeli uskrsnulog. Isus im je tada uputio uskrsni pozdrav kao navještaj jedinstvenoga dara za kojim i mi tako čeznemo: ‘Mir vama!’ I mi poput učenika tražimo da nam On podari taj mir i smiri naša nemirna srca, da smiri ljude i zaraćene narode oko nas. I nama je potrebna sigurnost kojom je ispunio svoje učenike i žene pokraj groba kada im je rekao: ‘Ne bojte se!’ Isus je uskrsnuo od mrtvih i tako pobijedio grijeh i smrt, strah i nesigurnost“, istaknuo je, između ostaloga, fra Petar u propovijedi, dodavši kako Hrvatska katolička župa München ove godine slavi 75. obljetnicu postojanja…

Hrvati iz Münchena hodočastili u Padovu: Vratite se, bit ćemo prijatelji

„Taj veliki jubilej proslavit ćemo svečanom akademijom u Herkulessaal der Residenz 17. lipnja s početkom u 18.30 sati. Sljedećeg dana u 11 sati bit će svečana procesija s likom Gospe Velikog Hrvatskog Zavjeta od crkve sv. Pavla do crkve St. Michael, a odmah nakon procesije u 12.30 sati u crkvi St. Michael misno slavlje predslavit će zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Te nedjelje neće biti drugih misa za Hrvate u Münchenu. Hrvatska katolička župa München najstarija je hrvatska inozemna katolička misija, danas župa, u cijeloj Europi, čime se može reći da su sve današnje hrvatske katoličke misije, župe i zajednice u Njemačkoj rođene upravo od nje“, naglasio je fra Petar Klapež.

Hrvatska katolička župa München

Proslavi Uskrsa prethodila je četrdesetodnevna vjernička priprava u korizmenom vremenu. Ta se priprava nastavila blagdanom Cvjetnice te kroz obrede Svetoga trodnevlja. Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak započeli su Sveto vazmeno trodnevlje u crkvi St. Paul na Theresienwiese. Misno slavlje predvodio je župnik HKŽ-a München fra Petar Klapež. Suslavili su fra Jozo Župić, fra Edvard Sokol, fra Ivan Vuletić i fra Slaven Čeko.

Obrede Velikog petka predmolili su u crkvi St. Paul, St. Gabriel i u crkvi Maria Schutz u Pasingu, a uskrsno bdjenje na Veliku subotu u spomenutim crkvama te u crkvi P. Rupert Mayer u Poingu. Nakon svih misa na Veliku subotu bio je i blagoslov uskrsnog jela.

Veličanstveni duhovni koncert Alana Hržice u Münchenu: Svi smo te večeri osjećali posebnu radost i zajedništvo

Kroz tri večeri Vazmenog trodnevlja pjevanje su za vrijeme obreda animirali članovi crkvenih zborova predvođeni voditeljicama s. Viktorijom Vukančić, Anamarijom Andrijević i s. Nikolinom Bilić. Na Križnom putu naroda, na Veliki petak, koji je započeo u crkvi St. Michael, Hrvati su predmolili četvrtu postaju križnog puta, izvijestili su iz HKŽ-a München.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.