Papa: Veliki je dar znati pronaći veličinu u malenosti

Papa: Veliki je dar znati pronaći veličinu u malenosti
„Samo naprijed“, potaknuo je papa Franjo članove Misionarske službe mladih (SERMIG), prisutne na audijenciji u Vatikanu, kao i one koji su sudjelovali na daljinu. Govoreći o toj udruzi utemeljenoj u Torinu 1964. godine, Papa je istaknuo aktualnost poruke vezane uz Arsenal mira, gdje mladi mogu doživjeti bratstvo, dijalog i prihvat koji su svijetu danas toliko potrebni
 Misionarska služba mladih, poput velikoga je stabla izrasloga iz malenog sjemena – tim je riječima papa Franjo opisao tu udrugu, primivši u Vatikanu oko 300 njezinih članova koje je potaknuo da nastave djelo mira, u trenutku povijesti u kojemu – kako je rekao – gospodari rata primoravaju brojne mlade ljude da se bore protiv svoje braće i sestara piše Vatican News u objavi pod naslovom "Papa: Nemojte se nikada umoriti graditi s mladima Arsenal mira" Nompodsjetimo se njegovi riječi uz blagdan Sveta trin kralja:
Na svetkovinu Bogojavljenja Papa potiče da tražimo Isusa postupajući poput Mudraca koji su znali razlikovati cilj života i kušnje. Nakon dugoga putovanja našli su dijete s majkom te prihvatili Božje iznenađenje. Ukrajinskim je vjernicima poželio da im Rođenje Gospodinovo donese mir.

Nakon mise koju je na svetkovinu Bogojavbljenje predvodio u bazilici svetoga Petra, papa Franjo je u podnevnom nagovoru podsjetio da su Mudraci poznati po darovima koje su nosili. Ali, oni prije svega primaju tri dara koja se tiču i nas.

Poziv

Prvi je dar poziv – istaknuo je rimski biskup te objasnio – Mudraci ga nisu spoznali zato što su čitali Sveto pismo ili zato što im se anđeo ukazao u viđenju, nego dok su proučavali zvijezde. I krenuli su na put prema onomu što nisu poznavali.

Učeni i mudri, bili su zadivljeni više onim što nisu poznavali nego onime što su znali, otvoreni onomu što nisu poznavali. Osjetili su se pozvanima ići dalje, nisu se osjećali sretnima ostajući tamo. To je važno i za nas: pozvani smo ne zadovoljiti se, tražiti Gospodina izlazeći iz svojih udobnosti, hodajući prema njemu zajedno s drugima, uranjajući u stvarnost. Jer Bog zove svaki dan, ovdje i danas. Bog nas zove, svakoga od nas, zove nas ovdje i danas, zove nas u našem svijetu.

Govoreći o drugom daru koji primaju Mudraci, o razlučivanju, Papa je istaknuo kako nisu dopustili da ih Herod prevari. Znaju razlikovati odredište putovanja od napasti koje nailaze na putu. Kako je važno znati razlikovati cilj života od iskušenja putovanja! – istaknuo je.

Znati odreći se onoga što zavodi, ali vodi na loš put, te razumjeti i izabrati Božje putove! Razlučivanje je veliki dar i čovjek ga mora neumorno tražiti u molitvi.

Iznenađenje

Mudraci nam govore o trećem daru, o iznenađenju – napomenuo je Sveti Otac. Nakon dugog putovanja pronalaze dijete s majkom, nježan prizor, ali ne zadivljujući.

Prihvaćaju Božje iznenađenje i susret s njim doživljavaju s čuđenjem, klanjajući mu se: u malenosti prepoznaju Božje lice. Svi smo skloni tražiti veličinu, to je ljudski, ali znati ju stvarno pronaći uistinu je dar: znati pronaći veličinu u malenosti koju Bog toliko voli. Jer Gospodina se tako susreće: u poniznosti, tišini, klanjanju, u malenima i u siromasima.

Poziv, razlučivanje, iznenađenje. Danas bi bilo lijepo sjetiti se tih darova koje smo već primili: sjetiti se kad smo u životu osjetili Božji poziv; ili kad smo možda nakon mnogo napora uspjeli razaznati njegov glas; ili sjetiti se, također, nezaboravnog iznenađenja koje nam je priredio, zadivivši nas – istaknuo je papa Franjo.

Molimo za Ukrajinu

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Papa je uputio svoje najbolje želje zajednicama Istočnih Crkvi, katoličkih i pravoslavnih, koje sutra slave Rođenje Gospodinovo. Neka Spasiteljevo rođenje donese utjehu i ulije nadu, nadahne konkretne korake koji mogu dovesti do kraja sukoba i do mira. Molimo mnogo za Ukrajinu i za mir – potaknuo je Sveti Otac.

Spomenuo je također da se na svetkovinu Bogojavljenja obilježava Svjetski dan svetoga djetinjstva. Pozdravljam sve dječake i djevojčice, mladiće i djevojke koji na svim krajevima svijeta šire radost što su Isusovi prijatelji, i koji se molitvom, odricanjem i prilozima, zauzimaju u potpori misionarima evanđelja.

(Vatican News - al; aa)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.