Polnoćka u Vatikanu - U svijetu zbog ratova i pohlepe najviše trpe slabi i siromašni, poruka je pape Franje

Polnoćka u Vatikanu - U svijetu zbog ratova i pohlepe najviše trpe slabi i siromašni, poruka je pape Franje

Papa Franjo predvodio je u božićnoj noći, u subotu 24. prosinca, svečanu euharistiju u bazilici Sv. Petra u Vatikanu, te istaknuvši rat, siromaštvo i nepravdu pozvao kršćane da se u Isusovo ime zauzmu da ponovno oživi malo nade u onima koji su je izgubili, prenosi Kathpress.

 „Koliko je samo ratova! I na kolikim se mjestima i danas gazi dostojanstvo i sloboda! A oni koji najviše trpe zbog ljudske pohlepe uvijek su oni slabi, siromašni“, upozorio je Papa u propovijedi, posebno podsjetivši na djecu koju proždiru „rat, siromaštvo i nepravda“.

Isus, rođen u jaslama, stoji uz svako dijete, i poziva nas da život, politiku i povijest gledamo dječjim očima. Suočene s ratom i mržnjom, rođenje Isusovo podsjeća nas da je Bog s nama, da nas ljubi i traži“, rekao je Sveti Otac. Pozvao je ljude da se odupru strahu, rezignaciji i očaju i imaju povjerenja. Bog je rođen u jaslicama da bi se ti mogao ponovno roditi upravo u trenutku doticanja dna. Ne postoji takvo zlo, takav grijeh od kojega te Isus ne bio želio i mogao spasiti. Božić znači da je Bog blizu, neka ponovno oživi povjerenje, ohrabrio je Papa.

Budući da je Bog postao čovjekom, nije mu dovoljan vanjski izgled već želi konkretnu vjeru koja se sastoji od molitve i ljubavi prema bližnjemu, a ne ogovaranja i površnosti. Onaj koji gol leži u jaslama i gol će visjeti na križu traži od nas istinu, želi da u stvarima tražimo čistu istinu i pred jaslicama ostavimo sve izgovore, pravdanja i licemjerje, poručio je Sveti Otac.

Kršćane je pozvao da se u Isusovo ime zauzmu da ponovno oživi malo nade u onima koji su je izgubili, da Isusu služe u siromašnima. Riječima iz pastirske poruke nadbiskupa Oscara Romera ubijenoga u El Salvadoru godine 1980., istaknuo je da Crkva podupire i blagoslivlja nastojanja promjene nepravednih struktura uz uvjet da socijalne, gospodarske i političke promjene zaista služe dobru siromašnih.

Tradicionalna polnoćka na kojoj se u bazilici Sv. Petra okupilo tisuće vjernika, slavljena je vrlo rano, kao i u protekle dvije pandemijske godine počela je u 19.30. Na svetkovinu Rođenja Gospodinova, 25. prosinca, Papa će u 12 sati iz središnje lože vatikanske bazilike uputiti blagoslov Gradu i svijetu – Urbi et Orbi.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.