Papa Franjo: Ukrajinska djeca na sebi nose teret neljudskoga rata; izgubila su osmijeh

Papa Franjo: Ukrajinska djeca na sebi nose teret neljudskoga rata; izgubila su osmijeh

Papa Franjo je na kraju opće audijencije ponovno uputio apel za stanovništvo napaćene Ukrajine koje će Božić provesti „bez svjetla i bez grijanja“. Papine su misli ponajviše bile posvećene djeci: „Većina se ne može nasmiješiti, a kada dijete izgubi sposobnost osmijeha, to je vrlo teško“. Poljske je hodočasnike podsjetio na tradiciju ostavljanja na Badnjak jednoga praznog mjesta za stolom: „Ove će ga godine zauzeti netko iz mnoštva izbjeglica“

 Teret toga tako neljudskoga, tako teškoga rata leži na krhkim ramenima ukrajinske djece. Mislimo na njih ovoga Božića, koji će ti mališani i njihove obitelji provesti bez svjetla, bez grijanja. Govoreći o Bogu koji je postao dijete, što se u Crkvi slavi na Božić, svoje je misli papa Franjo posvetio ukrajinskoj djeci koja – kako je rekao – toliko trpe zbog toga rata.

Izgubiti osmijeh

Kao i prošle srijede, kada je pozvao da se provede „trezveniji“ Božić misleći na braću i sestre u Ukrajini, i na današnjoj je audijenciji, nakon kateheze, Sveti Otac potaknuo vjernike da tijekom blagdana ne zaborave tu izmučenu zemlju i njezino stanovništvo.Na ovaj blagdan Boga koji se učinio djetetom, mislimo na ukrajinsku djecu. Kada sam se susreo s njima ovdje, većina ih se ne uspijeva nasmiješiti, a kada dijete izgubi sposobnost osmijeha, to je vrlo teško. Ta djeca nose na sebi tragediju rata koji je tako neljudski, tako okrutan.

Mir, što je prije moguće

Mislimo ovoga Božića na ukrajinski narod; bez svjetla, bez grijanja, bez osnovnoga za život – potaknuo je Papa.Molimo Gospodina da im što je prije moguće donese mir.

Mjesto za stolom za izbjeglice

O ukrajinskom je stanovništvu papa Franjo govorio i u pozdravu poljskim hodočasnicima, prisjetivši se pritom njihove tradicije ostavljanja, na Badnjak, praznoga mjesta za stolom, za iznenadnoga gosta.

Ove će ga godine zauzeti netko iz mnoštva izbjeglica iz Ukrajine, kojima ste velikodušno otvorili vrata svojih domova. Neka Sin Božji, rođen u Betlehemu, ispuni ljubavlju svakoga od vas, vaše obitelji i one kojima pomažete. Neka donese mir svim ljudima dobre volje.

(Vatican News - sc;aa)

21 prosinca 2022, 12:27

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.