Izravan prijenos Svete mise na svetkovinu Bogojavljenja (Sveta tri kralja) iz Varaždinske katedrale

Izravan prijenos Svete mise na svetkovinu Bogojavljenja (Sveta tri kralja) iz Varaždinske katedrale

Izravan prijenos svete mise na svetkovinu Bogojavljenja (Sveta tri kralja) iz Varaždinske katedrale bit će u 9 sati. Prijenos ćete uz VTV televiziju moći pratiti i putem Youtube kanala Varaždinske biskupije i Facebook stranice I bit ćete mi svjedoci.

Blagoslov vode uoči Bogojavljanja

Uoči svetkovine Bogojavljenja večernja sveta misa u varaždinskoj katedrali započela je tradicionalno blagoslovom vode i vjernika, a svetu misu je u zajedništu sa varaždinskim biskupom Božom Radošem, kanonicima Stolnog kaptola, kancelarom Ivanom Rakom i tajnikom Markom Domiterom predslavio umirovljeni biskup Josip Mrzljak.
 
Blagoslovljenu vodu, simbol vode krštenja, nakon svete mise vjernici nose svojim kućama i kao što je objašnjeno na početku obreda blagoslova „krsni se blagoslov s čovjeka prelijeva i na stvari kojima se on služi i na prostore u kojima boravi. Zato se o Bogojavljenju blagoslivlja voda da se njome škrope prije svega ljudi, na spomen svoga krštenja, da čovjek postane svjestan svoga preporoda na sliku Kristovu. No tom se vodom škrope i stanovi, radionice, polja i stvari da se pokaže kako je Krist cijeli svemir otkupio i uzdigao i da će se svi stvorovi zajedno s čovjekom osloboditi ropstva raspadljivosti i sudjelovati u slavi sinova Božjih. Iz toga slijedi i obveza čovjekova da se u svom odnosu prema stvorenim stvarima ravna po načelima kraljevstva Božjega i da se njima služi na slavu Božju i na dobro braće ljudi.“
 
U svojoj je homiliji biskup Mrzljak rekao kako nam škropljenje blagoslovljenom vodom treba otvoriti oči vjere i podsjetiti nas na naše krštenje i da smo kršćani gdje god se nalazili i što god radili. Proslava svetkovine Bogojavljenja ili Sveta tri kralja poziva nas još jednom da dođemo pred jaslice, da u malenom djetetu prepoznamo Boga. Takav dolazak Božji u malenom djetetu bio je neobičan, ali i danas, u ovom našem vremenu Bog dolazi na poseban način. U ovim raznim nevoljama, potresima, ljudima koji su stradali pozvani smo otkrivati nove jaslice, pozvani smo u unesrećenima prepoznati Boga koji nas pohađa. Sutrašnja svetkovina i blagoslovljena voda treba nam pomoći da živimo svoj kršćanski poziv u svakodnevnici i da znamo prepoznati Boga u ovom našem vremenu, pojasnio je biskup Mrzljak.


Anita Treščec

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.