Duhovna misao: Klanjanje uz 26. nedjelju AD 2020. – 27.rujna

Duhovna misao: Klanjanje uz 26. nedjelju AD 2020. – 27.rujna

Klanjanje uz 26. nedjelju AD 2020. – 27. rujna

Gospodine Isuse, s radošću smo dočekali ovu večer da ti zajednički izrazimo poklon i zahvalnost. U sredini smo tjedna između dvije nedjelje u kojoj si nam govorio o vinogradu, a i treća susljedna, 27., ponovno će o njemu govoriti. Zašto ti je stalo baš do vinograda? Razumijemo: rekao si: Ja sam pravi trs, i moj je Otac vinogradar. On siječe svaku mladicu na meni koja ne rađa roda, a čisti svaku koja rađa rod da rodi više roda…Ja sam trs, vi ste mladice. Tko ostaje u meni i ja u njemu, rodi mnogo roda, jer bez mene ne možete ništa učiniti (Iv 15,1-2.5). Po tom tvojem planu vidimo da se ova prispodoba jako tiče i nas. Mi smo mladice, dragocjene loze na tebi. Ti si božanski trs, čokot, od kojega primamo sav milosni ali i tjelesni život. Ti si ta vertikala, stožer, s kojim sve stoji i pada. Stoga Otac pomno bdije nad nama zbog tebe, zato se trudi da taj milosni vinograd bude dobro obrađen, čuvan i njegovan. Mi smo svi i radnici u vinogradu, ali smo ujedno i predmet obrade, predmet na kojem svi rade, jer smo svi upućeni jedni na druge. Svi smo otajstveno tvoje tijelo, Crkva, a ti si naša glava. Nismo ponekad dovoljno svjesni svoje odgovornosti ni prema tebi niti jedni prema drugima. Nekada se čini da nas nije briga za druge, jer se kaže: svaki se mora brinuti za sebe da dođe do tebe. Oprosti nam, Gospodine! Osvijesti, molimo te, sve članove Crkve da se s ljubavlju okrećemo i priklanjamo jedni drugima, da se dademo čistiti od Oca Gospodara i Vinogradara, da s ljubavlju prihvaćamo SVAKI KRIŽ kao sredstvo čišćenja da rodimo boljim i obilnijim rodom. Pomozi nam da poput tvoje i naše Majke na sve kažemo: Da, Oče, neka mi bude kako kažeš. Da, Oče, budi volja tvoja! Oprosti sve kada smo bili neposlušni kao prvi sin koji je naoko rekao DA! a radio po svome. Bolje je da smo slični drugom sinu koji se otprve protivio naredbi, ali se potom predomislio, pokajao. No, ipak molimo da nas očuvaš i od tog prvotnog odbijanja vršiti tvoju volju, da budemo svjesni tvojih pohoda, tvojih traženja, jer što imamo a da nismo primili (1 Kor 4,7).

Neka nas pouči sv. Matej, koji je upravo sličan drugom sinu: prvo je lutao, ali se na tvoj pogled i poziv predomislio i svim srcem slijedio tebe do mučeničke smrti:

Mt 21, 28-32:

Promotrimo u tihom klanjanju koji sam sin.

Tko da tvojoj se dobroti (sve kitice)

Gospodine, ti jedni znaš kakvo je stanje u današnjem svijetu, jer ti dobro poznaješ što je u čovjeku. Sam se sv. Pavao žali da čini ono što neće, a ne čini ono što bi htio. Vidi dvostruki zakon u svome tijelu, jer se nutarnji čovjek  slaže u veselju s Božjim zakonom, ali vidim u svojim udovima drugi zakon koji se bori protiv zakona moga uma te me zarobljava u zakon grijeha koji je u mojim udovima (usp. Rim 7, 18-23). To su ta dva sina u meni, u nama. Jedan hoće činiti volju Očevu, ili hini da je želi činiti, a drugi se jako opire, ali ipak nadvladan milošću tvoje beskrajne strpljivosti, popušta, uviđa da je na krivom kolosijeku i ide u vinograd. Opet ga Otac-Vinogradar nakalamljuje na tebe koji si Trs. Hvala ti za tu strpljivost kad me uvijek ponovno tražiš kad pobjegnem na neki 'svoj posao', a ne u tvoj vinograd.

Pjesma: Gospode, ti si početak …

Promotrimo koje su to situacije kada pobjegnem od posla u vinogradu

Prošlu nedjelju gledali smo najamnike u vinogradu. I tu su bile dvije vrste radnika: jedni su imali sreću odmah biti unajmljeni i u znoju lica na žegi zaraditi dnevnicu za obitelj. Rad im je bio težak, ali oni su zahvalno prihvatili sve uvjete i izdržali teret dana. No Gospodar vinograda stavlja na kušnju njihovu ljudskost. Isplatit će im pošteno prema dogovoru, ali nakon svih onih koji su bivali unajmljeni u različito doba dana i radili različit broj sati. Došli su na red prvo oni koji su tek sat prije večeri bili pozvani na rad, nakon što su očajni cijeli dan čekali hoće li ih tko najmiti i hoće li obitelj imati nužno za život. Kako su bili prezahvalni Gospodaru kad im je dao punu nadnicu! Nisu ni slutili da će u onim prvima izazvati gnjev i ljutu zavist zbog očigledne nepravde. Nepravde? Da, tako se činilo u njihovim očima, iako je pogodba bila ispunjena po svim pravilima. Možda bismo i mi upravo tako postupili! Nepravedan si, Bože, ja se mučim, ja živim pošteno, ja idem u crkvu… ja, ja, ja. Gotovo nikada ne možemo posve ući u stanje drugoga. Ljutimo se, osuđujemo, ogovaramo, uspoređujemo sebe s ovim ili onim čovjekom. Sami sebi stvaramo gorčinu u duši, grizemo se do gubitka zadovoljstva pa i zdravlja. Čuvaj nas od svakog uspoređivanja, mrmljanja, nezadovoljstva. Neka se naša kuknjava pretvori u zahvalu i ponos što smijemo raditi u tvome vinogradu i istrošiti se za tvoju slavu, bez očekivanja plaće ili nagrade, jer imamo preobilnu nagradu, a to si ti. Daj da od svega srca znademo reći: Sluge smo beskorisne, učinismo što smo bili dužni učiniti (Lk 17,10). I neka naša radosna služba na bilo kojem mjestu potakne i druge na zahvalnost i vjernost.

U vinograd svoj ti pozvao si me …

Mi gledamo samo na oči, a ti jedini vidiš u srca. Tebi je sve poznato. Ti si vidio strepnju onih posljednjih radnika u svom vinogradu i nagradio ih u svojoj dobroti, ne po učinku. Ti niti nama ne plaćaš po našem učinku, niti po našim zaslugama, kojih niti nemamo. Svjesni smo i ponavljamo – što imamo a da nismo primili', ali nam tvoja dobrota daje mogućnost da nas po tom nastojanju nagradiš, da se osjetimo korisnima. Da raste naše samopouzdanje. Zapravo ti sve sam činiš. Možemo zadivljeno reći sa sv. Pavlom: O dobrote mudrosti i znanja Gospodnjega! Kako su nedokučive njegove odluke i neistraživi njegovi putovi! (Rim 11,33). Hvala ti što smijemo uvijek biti raskajani lijeni sin koji se popravio, i radnici makar zadnje ure koji očekuju sve od tvoje dobrote! Svaki od nas moli te sa sv. Anđelom:  Čuvaj me od zla oka, čuvaj mi srce čisto i čistu savjest od svake zle misli, od svake sjenke zavisti i zlonamjernosti… i zla sumnjičenja… i daj da budem uvijek radosna, radostan, pun, puna ljubavi, vjere i nade u Boga (IX. spomen).

Bože, Oče naš, ujedini nas, neka cijeli svijet upozna Sina tvog, Bože Oče naš!

Kriste, smiluj se, zlo nas dijeli sve, svima daruj spas, grijehu otmi nas, Kriste smiluj se!

Duše, Bože naš, mirom daruj nas, daj da živimo u tvojoj ljubavi, Duše Bože naš!

 

LITANIJE KRVI KRISTOVE DA NAS SVE OPERE: za mir, slogu, jedinstvo i obraćenje našeg naroda i njegov duhovni, materijalni i demografski napredak…

 

Divnoj dakle

Blagoslovljen (recitiramo)

 

Kraj: Marijo o mili glas (2 kitice)

 

 

Pripremila s. Klaudija

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.