Svetac dana - Marija Pomoćnica kršćana, a danas Crkva slavi i dan medija

Marija pomoćnica

Danas, 24. svibnja, je blagdan Marije Pomoćnice kršćana, a ujedno Crkva danas slavi i 54. po redu Svjetski dan društvenog priopćavanja ili Dan medija. 

Današnji Marijin spomendan ima svoje korijene u 1571. godini, kada joj se pod ovim imenom utjecao sav kršćanski svijet moleći krunicu. Te se godine u listopadu odigrala poznata Bitka kod Lepanta, u kojoj je združena kršćanska mornarica teško porazila Otomansku. Na sam dan pobjede, 7. listopada, slavimo Mariju kao Kraljicu Krunice. Kada su krajem sedamnaestog stoljeća Osmanlije po drugi put opsjele Beč, tadašnji se car Leopold I. sklonio u svetište Marije Pomoćnice kršćana u blizini bavarskog grada Passaua. Beč je na zagovor Marije, Pomoćnice kršćana i uz pomoć molitve krunice, konačno odbranjen a otomanska vojska je potučena i protjerana. 

Kada je Napoleon zatočio papu Pia VII., ovaj se zavjetovao da će po oslobođenju ustanoviti poseban spomendan u Marijinu čast. To se i dogodilo na današnji dan 1814., kada je papa trijumfalno ušao u Rim. Dvanaest mjeseci poslije ustanovio je današnji spomendan Marije, Pomoćnice kršćana. Sveti Ivan Bosco, koji je imao proročke snove, usnuo je jednom prilikom kako papa sidri brod Crkve između dva stupa, na jednom od kojih je bio kip Marije, Pomoćnice kršćana a na drugom hostija. Stoga je i svojim sinovima, salezijancima naložio posebnu pobožnost euharistiji i Mariji pod ovim naslovom. Njoj je i posvetio crkvu u matičnom samostanu svoga reda u Torinu. Ovaj naslov nosi i salezijanska crkva na zagrebačkoj Knežiji./Autor Ivan Barbarić./

Na blagdan Marije Pomoćnice 24. svibnja svečano misno slavlje u 18,30 sati predvodi don Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije. Nakon mise bit će procesija s kipom Marije Pomoćnice, prilagođena ograničenjima zbog pandemije.

https://hkm.hr/svetac-dana/marija-pomocnica-krscana/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.