Premijer Andrej Plenković čestitao vlč. Marku Đurinu, novom rektoru Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu

vlč. đurin

Vlč. Marko Đurin, dosadašnji vicerektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, imenovan je rektorom Zavoda, a na imenovanju mu je čestitao i hrvatski premijer Andrej Plenković. Dekretom od 9. siječnja 2020. godine, Kongregacija za kler imenovala je svećenika Varaždinske biskupije vlč. Marka Đurina, dosadašnjeg vicerektora Zavoda, rektorom Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu, s mandatom od pet godina.

Vlč. Marko Đurin rođen je 25. ožujka 1985. godine u Varaždinu. Rodom je iz župe Kraljice svete Krunice u Remetincu u Varaždinskoj biskupiji, poznatoj po brojnim duhovnim zvanjima. Nakon mature u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, 2003. godine upisao se na Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te istovremeno ušao u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište kao kandidat Varaždinske biskupije. Diplomirao je 2008. godine. Đakonski pastoralni praktikum obavljao je u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu kao tajnik varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, te je na toj dužnosti ostao i nakon svećeničkoga ređenja, 14. lipnja 2009. godine u Varaždinu, sve do kolovoza 2012. godine. U međuvremenu, 2010. i 2011. godine, obnašao je i službu predstojnika Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

U rujnu 2012. godine biskup Mrzljak ga je poslao u Rim na poslijediplomski studij iz teologije braka i obitelji na Papinski institut Ivan Pavao II. za studije o braku i obitelji, gdje je magistrirao u lipnju 2014. godine te nastavio studij doktorata. Od jeseni 2012. godine boravi u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima. Vicerektorom Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima imenovan je 25. listopada 2013. godine. Po isteku petogodišnjeg mandata, u listopadu 2018., ponovno je imenovan vicerektorom na još jedan mandat.

- Povjerenje koje su Vam ukazali biskupi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, a koje je potom potvrdila i Kongregacija za kler Svete Stolice, priznanje je Vašem višegodišnjem predanom radu i iskustvu u vođenju Zavoda na dužnosti vicerektora, u što sam se prilikom posjeta Zavodu i osobno imao prilike uvjeriti.Uvjeren sam, gospodine rektore, da će Vašim uzdizanjem na ovu drevnu i časnu službu Zavod dodatno napredovati kao mjesto izobrazbe hrvatskog svećenstva i okupljanja hrvatskih hodočasnika u Rimu - stoji u čestitci predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

FOTO - Radio Vatikan

PVRH

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.