Podjelom diploma završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture 2024.

Podjelom diploma završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture 2024.

U petak, 19. srpnja završila je Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture, koju već niz godina zajednički organiziraju Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu. U radu škole sudjelovalo je  22 polaznika iz 10 europskih i prekomorskih zemalja (Austrije, Francuske, Italije, Mađarske, Rusije, Turske, Australije, SAD-a, Kanade i  Argentine). Kao i prethodnih godina, među njima su bili i stipendisti s partnerskih sveučilišta i ustanova: Sveučilišta u Pečuhu, Instituta Filip Kaušić, Sveučilišta u Istambulu te Alpe Adriatic Conference mreže sveučilišta. Jedna stipendija dodijeljena je Središnjemu državnomu uredu za Hrvate izvan RH koje je, zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika, na temelju natječaja dodijelilo stipendiju polaznici iz Argentine.

Sveučilišna škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla te svima onima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Akademski jezični program obuhvaća 120 školskih sati nastave, 105 sati obavezne nastave i mogućih 15 sati dodatne nastave (jedan školski sat traje 45 minuta), uključujući i terensku nastavu. Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati te sati posvećenih pojedinim jezičnim djelatnostima. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na devet razina: početna (P1a, P1b, P2, P3), srednja (S1, S2, S3) i napredna (N1, N2, N3).

Osim jezične nastave studentima je bio organiziran bogati program kulture: stručni razgled grada, predavanje o hrvatskome identitetu, vođeni razgledi Etnografskog muzeja i Tehničkog muzeja Nikola Tesla, sudjelovanje u radionicama Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, posjet koncertima, zajednička svečana večera s prigodnim programom te izleti na Plitvička jezera i u Hrvatsko zagorje.

Polaznici koji su položili ispite dobili su diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ECTS bodova za akademski jezični dio te 1 ECTS bod iz Hrvatske kulture. (LKŠ)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.