U Vojvodini započeli Dani hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova

U Vojvodini započeli Dani hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova

Organizacijski odbor Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova dodijelit će nagradu za životno djelo prof. dr. sc. Sanji Vulić iz Zagreba…

U Vojvodini se od 25. do 28. listopada odvija bogat program posvećen knjizi i pisanoj riječi, koji je priredio Organizacijski odbor 22. po redu Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova. Program je namijenjen i djeci i odraslima koji vole čitati.  Suorganizatori ove najveće književno-jezične manifestacije Hrvata u Republici Srbiji su Hrvatska čitaonica Subotica, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Gradska knjižnica Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće. Dane HKR-a danas otvara Književni salon u Gradskoj biblioteci u Somboru tijekom kojega će biti predstavljen najnoviji zbornik radova s prošlogodišnjeg stručnog skupa na temu Storytelling te Knjiška produkcija „Od Dana do Dana“. Program pod nazivom Narodna književnost u školi okupit će djecu iz vrtića i osnovnih škola u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“ u Subotici sutra, 26. listopada gdje će biti predstavljena i darovana školskim knjižnicama najnovija, sedma po redu knjiga iz edicije Izabrana djela Balinta Vujkova. Grad Osijek darovao je djeci predstavu Lav koji nije znao pisati u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Istoga je dana i program za srednjoškolce pod znakovitim naslovom „Hercegovačka i bačka ikavica u Matoševom šeširu“ koji se priređuje povodom 150. obljetnice rođenja velikoga hrvatskog književnika. U programu nastupaju gosti iz Tomislavgrada, književnica Ivana Ćurić i prof. Krešimir Tabak.

Međunarodni znanstveno-stručni skup traje dva dana, 27. i 28. listopada u Gradskoj knjižnici Subotica, na kojem će 26 sudionika govoriti o Matošu, kazalištu, hrvatskim velikanima, književnosti i jeziku, kulturnoj povijesti.

Ističemo, na multimedijalnoj večeri, u petak 27. listopada u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, bit će uručene i književne nagrade. Organizacijski odbor Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova dodijelit će nagradu za životno djelo prof. dr. sc. Sanji Vulić iz Zagreba, dok će Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uručiti nagrade „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu tiskanu u 2022. godini te „Antun Gustav Matoš“ za najbolje pjesničko djelo u razdoblju 2020. – 2022. godine. U programu nastupaju gosti s različitim izričajima ikavice, kroz pjesmu, govor i glazbu.

Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova i ove godine javnosti pružaju dva nova naslova: zbornik radova sa stručnoga skupa 2022. te sedmu knjigu Izabranih djela Balinta Vujkova.

Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće, Osječko-baranjska županija, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Tekst: Vesna Kukavica; Foto: Plakat manifestacije, ustupljena fotografija ZKVH.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.