Održan 34. međunarodni molitveni susret mladih u Međugorju, mladima o svojoj vjeri svjedočio i izbornik Dalić

Održan 34. međunarodni molitveni susret mladih u Međugorju, mladima o svojoj vjeri svjedočio i izbornik Dalić

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić izjavio je u petak u Međugorju da mu je vjera u Boga jako važna u životu i ostvarenju sportskih uspjeha te je pozvao mlade koji su se tamo okupili iz cijeloga svijeta da se ne boje javno svjedočiti svoju vjeru. Rekao je da mu je na utakmicama uvijek u džepu krunica i na kraju se zahvalio navijačima iz Hrvatske i BiH koji su nogometnoj vrsti "velika inspiracija i potpora".

 A mons. Ivo Tomašević ovako je opisujući protekla događanja u životu crkve u BIH  za Vatican News opisao i ovogodišnji 34. međunarodni molitveni susret mladih u Međugorju koji je počeo u srijedu 26. srpnja navečer molitvom krunice i misom koju je slavio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, a u koncelebraciji je bilo 486 svećenika.  

"Uz sudjelovanje mladih iz sedamdesetak zemalja svijeta, 26. srpnja 2023. u Međugorju započeo je Međunarodni molitveni susret mladih „Mladifest“. Euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u Bosni Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt u zajedništvu s apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskupom Aldom Cavallijem, sisačkim biskupom Vladom Košićem te uz koncelebraciju brojnih svećenika. Za ovu prigodu papa Franjo je uputio i svoju poruku. ”Obraćam se s radošću vama koji sudjelujete na Festivalu mladih u Međugorju, koji je prilika da slavite i obnovite vašu vjeru. Želim da proživite ove dane kao duhovno hodočašće koje će vas odvesti na susret s Gospodinom u euharistiji, klanjanju, ispovijedi, biblijskim katehezama, tihoj molitvi krunice, ali i preko svjedočanstava”, napisao je papa Franjo.

U Drvaru je 27. srpnja 2023. obilježen Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije koji se od 2001. obilježava kao Dan drvarskih mučenika, a od 2008. postaje središnja godišnja biskupijska komemoracija za sve mučenike i žrtve ratova i totalitarizama u XX. st. Misno slavlje u novom pastoralnom centru u izgradnji predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica uz koncelebraciju sedmorice svećenika i asistenciju jednog đakona. Liturgijsko pjevanje animirale su sestre Služavke malog Isusa iz samostana u Žabljaku kod Livna. Na molitveni skup u Drvar, osim domaćih vjernika, pristigli su i vjernici iz Banja Luke, Livna, Bos. Grahova, Širokog Brijega, Zagreba, Siverića i Unešića. Sve je pozdravio drvarski župnik don Davor Klečina. Biskup Komarica je u svojoj propovijedi podsjetio da je za mjesto središnje biskupijske komemoracije odabran Drvar budući je u toj župi započelo stradanje Banjolučke biskupije u 2. svjetskom ratu i poraću.

Vijeće za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pripravilo je prigodnu online knjižicu za obilježavanje Šestog Obiteljskog dana i Trećeg Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u biskupijskim zajednicama u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 30. srpnja 2023. pod geslom: „Obiteljska ljubav je poziv i put svetosti – Od koljena do koljena dobrota je njegova!“. „U ime svih članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pozivam ponajprije voditelje župnih zajednica da sljedeće nedjelje u središte stave obitelj“, napisao je u predgovoru predsjednik Vijeća za obitelj Biskupske konferencije BiH mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki napominjući da će župna crkva Svete Obitelji na Kupresu biti središnje mjesto okupljanja gdje će Misu uočnicu, u subotu 29. srpnja u 19 sati predvoditi predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata BiH, a biskup Marko Semren središnje Misno slavlje u nedjelju, 30. srpnja u 11 sati.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, na blagdan sv. Ilije Proroka, 20. srpnja 2023., pohodio je župu Drežnica, tridesetak kilometara sjeverno od Mostara, koja je proslavila svoga suzaštitnika. Biskup Palić je predvodio Miosno slavlje te blagoslovio novi oltar i obnovljenu župnu crkvu posvećenu Svim Svetima. Riječi pozdrava uputio mu je upravitelj župe i jablanički župnik don Drago Ćurković.

Svečanim Euharistijskim slavljem, koje je, u nedjelju 23. srpnja 2023. u župnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u mjestu Dragunja pokraj Tuzle predvodio nadbiskup Tomo Vukšić, župa Dragunja je obilježila 400. obljetnicu svoga prvog pisanog spomena. U svom pozdravu župnik preč. Marinko Mrkonjić je podsjetio da se župa Dragunja prvi put spominje u Izvješću provincijala fra Marijana Pavlovića iz 1623. godine.

Kao i svih prethodnih godina, tako je i ove 2023. godine, 25. srpnja u nekadašnjoj filijali župe Banolučke biskupije Stara Rijeka – selu Briševo blizu rudnika Ljubija, liturgijski obilježena 31. obljetnica krvavog pokolja 68-ero domaćih katolika, žena, djevojaka, ljudi srednje dobi te mladića i dječaka. Svetu predvodio je biskup Franjo Komarica u suslavlju upravitelja župe Stara Rijeka, i ujedno župnik župe Ljubija te upravitelj župe Ravska vlč. Zlatka Matića i drugih svećenika. Sudjelovao je veliki broj vjernika, većinom nekadašnjih župljana tog sela i njihovi potomci, koji su nakon progona 1992. godine bili prisiljeni napustiti svoj rodni kraj, te žive većinom u susjednoj Hrvatskoj i u još deset država diljem svijeta.

U drevnoj župi Liskovica, koja se nalazi između Jajca i Mrkonjić Grada, 22. srpnja 2023. na vanjsku proslavu blagdana nebeskog zaštitnika te župe, sv. Ilije, proroka, Svetu misu predvodio je biskup Franjo Komarica uz suslavlje upravitelja župe vlč. Darka Anušića i drugih svećenika te sudjelovanje više od 250 misara većinom prispjelih župljana iz Hrvatske te nekih drugih europskih zemalja. Sudjelovali su i domaći vjernici i župljani iz Mrkonjić Grada i Jajca, koji su hodočastili sv. Iliji – više od dva i pol sata hoda.

Župa sv. Ilije proroka u mjestu Solakova Kula pokraj Konjica u dolini rijeke Neretvice, u nedjelju 23. srpnja 2023. proslavila je svoga nebeskog zaštitnika svečanim Euharistijskim slavljem koje je predvodio domaći sin mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski u miru. Sve je pozdravio župnik vlč. Marin. Marić. Na koncu Misnog slavlja don Drago Škarica je u ime duhovnih zvanja iz ove župe uputio riječi zahvale biskupu Peri i župniku Marinu za sve što čine za ovu župu i cijeli taj kraj. Na proslavu patrona župna zajednica se pripravljala prigodnom trodnevnicom. U petak 21. srpnja upriličen je i susret duhovnih zvanja, a sutradan je salezijanac don Marko Majić proslavio Mladu misu u naselju Bare u ovoj župi.

U organizaciji Udruga Bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” pod vodstvom njezina predsjednika vlč. Andrije Anišića, 22. i 23. srpnja 2023. upriličena je manifestacija Dužijanca u Mostaru. Sudjelovalo je više od 300 Hrvata iz Subotice i okolice te Mađarske čiji su pretci prije više od 350 godina napustili Blagaj i Hercegovinu. Najprije su sudjelovali na Svetoj misi u crkvi Presvetoga Trojstva u Blagaju. Sutradan, 23. srpnja 2023. sudjelovali su  na Misnom slavlju koje je predvodio biskup Petar Palić, a potom je uslijedila svečana povorka do Hrvatskoga doma Hercega Stjepana Kosače, gdje su ovogodišnji bandaš i bandašica predali novi kruh gradonačelniku Grada Mostara Mariju Kordiću.

Provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, 20. srpnja 2023. predvodio je Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Novom Šeheru pokraj Žepča na patron ove župe uz koncelebraciju 19 svećenika i sudjelovanje brojnih vjernika. Župnik domaćin fra Josip Jukić pozdravio je sve nazočne svećenike, redovnike, župljane, pristigle vjernike iz drugih župa i nazočne goste. Župljani su se za proslavu patrona pripremali trodnevnicom, a misa uočnica slavljena je, kao i svake godine u mjestu Ponijevo, gdje je započeo osnutak župe.

Svečano Euharistijsko slavlje, kojim je 20. srpnja 2023. župa Stolac proslavila svoga nebeskog zaštitnika sv. Iliju proroka – Ilindan, predvodio je don Ante Luburić, biskupijski vikar Trebinjsko-mrkanske biskupije i župnik u Trebinju. Riječi pozdrava i zahvale uputio je stolački župnik don Gordan Božić. Upriličena je i tradicionalna 21. Večer folklora na kojoj su nastupili gosti iz Mostara, Domanovića, Aladinića, Čitluka, Prenja, Rotimlje i Višića.

Župa sv. Ilije Proroka u Glamoču proslavila je 20. srpnja 2023. svoga nebeskog zaštitnika. Svečano središnje misno slavlje predslavio je preč. Žarko Vladislav Ošap, župnik župe Pohoda BDM u Banjoj Luci i banjolučki dekan. Sve je pozdravio župnik vlč. Boris Ljevak. Pored sestara Klanjateljica Krvi Kristove, koje djeluju u župi, sudjelovali su i brojni vjernici.

Na blagdan svetog Jakova apostola, 25. srpnja 2023. župa Međugorje proslavila je svog nebeskog zaštitnika. Središnje misno slavlje predvodio je nadbiskup Aldo Cavalli, a sve je pozdravio župnik fra Zvonimir Pavičić. „I mi poput Jakova i Pavla, imajući svoj karakter i svoje mane, snagom Duha Svetoga možemo uvijek biti vjerni poslanju koje smo primili“, poručio je nadbiskup Cavalli u svojoj propovijedi.

Na spomendan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, 26. srpnja 2023. župa travničkog dekanata Podkraj podno Vlašića proslavila je svog zaštitnika svečanim Misnim slavljem koje je predvodio nadbiskup Tomo Vukšić. Riječi dobrodošlice uputio je župnik vlč. Mario Oršolić. Poslije propovijedi nadbiskup Vukšić je blagoslovio novi vanjski oltar i zavjetni kip sv. Ane.

Župa Vrhbosanske nadbiskupije Domaljevac, smještena pokraj rijeke Save između Orašja i Bosanskog Šamca, 26. srpnja 2023. proslavila je svoju nebesku zaštitnicu sv. Anu. Središnje misno slavlje predvodio je fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene uz koncelebraciju osamnaest svećenika toliškog samostanskog područja i Šamačkog dekanata. Misno slavlje započelo je nakon uvodnog pozdrava župnika fra Ante Pušeljića." -zapisao je mons. Tomašević. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.