U Cavtatu počela četverodnevna sjednica Savjeta Vlade za Hrvate u iseljeništvu

U Cavtatu počela četverodnevna sjednica Savjeta Vlade za Hrvate u iseljeništvu

U Cavtatu 27. lipnja počinje druga sjednica trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čiji će četverodnevni rad završiti 30. lipnja. Sjednica je fokusirana na ključne aktualne teme vezane za odnose Republike Hrvatske s Hrvatima koji žive izvan Republike Hrvatske. Razgovarat će se o razvitku suradnje u raznim granama ljudske djelatnosti od obrazovanja i kulture do gospodarskih tema, o izazovima povratka i useljavanja u Republiku Hrvatsku s nizom poticajnih demografskih mjera; govorit će se o globalnoj prepoznatljivost Hrvatske kao i vanjskopolitičkom položaju Republike Hrvatske i odrazima na Hrvate koji žive izvan Republike Hrvatske. Nadalje, razgovarat će se o perspektivama vezanim uz položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini kao i o položaju hrvatske nacionalne manjine koja živi u dvanaest država Srednje i Jugoistočne Europe te o tematici koja se tiče iseljeništva u europskim i prekomorskim državama u kojima živi hrvatsko iseljeništvo.
Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske (https://hrvatiizvanrh.gov.hr/savjet-vlade-republike-hrvatske-za-hrvate-izvan-republike-hrvatske/781) pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske.

Članove Savjeta, pripadnike Hrvata izvan Republike Hrvatske imenuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze. Riječ je o 55 predstavnika organizacija i institucija Hrvata iz cijeloga svijeta, koji su angažirani u očuvanju i razvitku hrvatskog identiteta, aktivni u radu svojih zajednica i koji svojim radom i djelovanjem daju doprinos u unapređenju odnosa s hrvatskom domovinom. U ime Hrvatske matice iseljenika član Savjeta za Hrvate izvan RH je ravnatelj profesor Mijo Marić uz predstavnike državnih tijela, institucija te Katoličke crkve i organizacija civilnoga društva.

Tekst: Vesna Kukavica
Foto: Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.