Zašto je važna podrška Hrvatima na izborima u Crnoj Gori, u nedjelju, 11. lipnja

Zašto je važna podrška Hrvatima na izborima u Crnoj Gori, u  nedjelju, 11. lipnja

(Piše: Božidar Proročić, crnogorski književnik i publicist)

Crna Gora je i mediteranska država. Na njenim obalama i Jadranskim morem su hodili i plovili vjekovima i preplitali se različiti narodi, nacije, kulture i države. Od Gota, Avara, Rimljana preko Slavena, Mletačke Republike-Venecije, čak i Španjolske, Francuske, preko moćne Austrougarske carevine do Italije. Svi ovi narodi su na svoj način doprinosili oblikovanju kulture, jezika, običaja, identiteta donijevši sa sobom onaj dio svojih tradicija koji ih je krasio. Kako su vjekovi prolazili Hrvati u Boki su oblikovali i gradili svoj identitet, integritet i jezik. Pomorstvo kao viševjekovna ključna grana ovog područja potpomoglo je da se Boka razvije, unaprijedi i postane dio modernog svijeta s brojnim palačama, kapelama, katedralama, crkvama specifičnim folklorom, nošnjom, a sve praćeno modernim tokovima onog što su bokeljski pomorci vidjeli u svijetu i iz svijeta ponijeli u Boku.
Hrvati su još davno shvatili da je zemlja bez povijesti, tradicije, običaja i identiteta, zemlja bez vrijednosti i bez izvjesne budućnosti. Kao poseban nacionalni bastion Hrvati su gradeći bogatstvo i ljepotu Boke gradili i sebe. Iako su kroz sve društvene, političke i povijesne okolnosti prošli različite procese asimilacije i negacije. To je naročito došlo do izražaja nakon II. Svjetskog rata a posebno nakon početka devedesetih kada je svako onaj koji se izjasnio Hrvatom bio istodobno i nazivan ,,ustašom.” Iza politike progona Hrvata u Crnoj Gori, najčešće su bili i ostali osvjedočeni velikosrpski nacionalisti preobučeni u mantijama militantne SPC. I pored svega toga Hrvati su dostojanstveno i hrabro istrpjeli sve pokušaje zastrašivanja, a nije ih bilo malo. No i pored svega toga Hrvati su bili i ostali vjerni našoj lijepoj Crnoj Gori tijekom svih ovih godina, doživaljavajući je kao jednu od najljepših država na Mediteranu.
Kao potrebu okupljanja i udruživanja Hrvata 2002. godine je osnovana i nastala Hrvatska građanska inicijativa, jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori. Na čelu HGI nalazi se Adrijan Vuksanović, moderni i suvremeni europski političar koji je pokazao svoju ozbiljnost i posvećenost kako Hrvatima tako i Crnoj Gori dok je bio poslanik, kao ministar bez portfelja ali i na svim drugim odgovornim funkcijama. Kada su se protiv Crne Gore, okupile jake nacionalističke stranke iz srpskog bloka on je stao uz one suverenističke partije čvrsto braneći tekovine civilnog i građanskog društva ali i multikulture. No to je imalo svoju cijenu i ranije i sada sa svim onim ,,odrođenim i nedefiniranim Hrvatima” koje su drugi kupili i potkupili da sruše HGI no na sreću Hrvata i Crne Gore oni to nisu uspjeli. Pored toga Hrvatsko Nacionalno Vijeće, Crne Gore predstavlja jednu od institucija i bastion u promociji i izdavaštvu kulture Hrvata kod nas. No pod njihovim izdavačkim perom i mnogi književnici iz Crne Gore su izdali i objavili vrijedne knjige i publikacije što govori o jednom širokom poznavanju i poštovanju kulture drugih kod nas.
Pred sadašnjim izborima u nedjelju, 11. lipnja, stoje brojna pitanja i izazovi u suverenističkom bloku. HGI je odlučila da izađe samostalno sigurni u sebe i dvije decenije svoga postojanja i rada ne samo za Hrvate već i za čitavu zajednicu u Crnoj Gori. HGI i Hrvati u Crnoj Gori su podržali našu državu svim srcem na referendumu 21. maja 2006. godine kada smo obnovili našu viševjekovnu državnost vratili ponos i dostojanstvo. Pored toga zahvaljujući i njima zvanična Hrvatska snažno podržava prijem u članstvo EU kao što su nas podržavali da uđemo u NATO.
Zato ovog 11, lipnja, u nedjelju, glas bilo kog građanina Crne Gore i Hrvata za HGI je u isto vrijeme i glas za slobodnu i demokratsku Crnu Goru koju oni neće nikada izdati. Njihovi izborni slogan HGI – Na pravoj strani svijeta je dovoljna jasna i zrela politička poruka uz koga su i s kim žele da dijele iste vrijednosti. Zato smatram da svi oni koji poštuju, uvažavaju i cijene Hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori i njihov doprinos znače da nisu pogriješili. Neka naš svjetionik i jedrenjak Crna Gora zaplovi ka svijetlim i svetim slobodama - Na pravoj strani svijeta, a ta prava strana može biti samo jedna!!!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.