Juranov novi film o iseljeničkoj priči slikara Maksimilijana Vanke i suradnji s Malkovićem čeka odgovor HAVC-a

Juranov novi film o iseljeničkoj priči slikara Maksimilijana Vanke i suradnji s Malkovićem čeka odgovor HAVC-a

Redatelj Mladen Juran ovih je dana ponovno primio načelnu suglasnost za angažman Johna Malkovicha o filmu koji će nositi naslov "Pod zidom" i baviti se iseljeničkom pričom slikara murala Maksimilijana Vanke.

"Vanka je rođen u Zagrebu 1889. Poslan je živjeti kod seljaka, ali ga je u dobi od osam godina otkrio djed po majci i poslao živjeti u dvorac. Studirao je umjetnost u Zagrebu, Hrvatska i Bruxellesu, Belgija. Tijekom Prvog svjetskog rata služio je u belgijskom Crvenom križu jer je bio pacifist i nije htio služiti u redovnoj vojsci. Predavao je umjetnost u Zagrebu , ali je 1935. otišao u Ameriku sa suprugom Margaret Stetten Vankom i njihovom kćeri Peggy.
Najvažnija Vankina djela su njegovi Millvale Murals u Hrvatskoj katoličkoj crkvi sv. Nikole, prvoj hrvatskoj katoličkoj župi u Sjedinjenim Državama, u Millvaleu, Pennsylvania, koji prikazuju Krista i Mariju u slikama rata i nude društvene komentare svjetskih događaja poput fašizma, rata i siromaštva.
Murali naslikani 1937. prikazuju hrvatske imigrante koji dolaze u Ameriku tražiti bolji život, zahvalni što su izbjegli pokolj koji se dogodio u njihovoj domovini. To je bila Vankina tema "Majke daju svoje sinove za rad", počast svima koji su vrijedno radili u mlinovima i rudnicima u Pittsburghu i okolici. Jedan mural prikazuje požar i urušavanje jedne od mlinova za sagorijevanje ugljena, a dok majka Hrvatica ljulja mrtvog sina, njena ostala tri sina hrle u mlin kako bi spasile svoje kolege radnike i ginu.
Predani je pacifist, intenzitet Vankinih uvjerenja jasno je prikazan na poslijeratnim muralima. Jedan je Djevice Marije koja dolazi između dva zaraćena vojnika. Drugi prikazuje dva vojnika koji se bore jedni s drugima, ali ovaj put je Isus taj koji pokušava posredovati, a jedan od vojnika slučajno zabija svoju bajunetu u Isusovo srce." https://en.wikipedia.org/wiki/Maksimilijan_Vanka.

Juran ističe da je o angažmanu Johna Malkovicha potvrdu dobio novim emailom - obzirom na dobru suradnju i - "...da bi ga zaista jednog dana htjeli vidjeti na velikom platnu.", želim vam otvoreno čestitati u nadi i vjeri u novo doba, te podsjetiti da je od načelnog pristanka na angažman 2017. godine gospodina Malkovicha, kada nisam imao odgovor na budžet filma, preko nedavnog - "Poštovani, zahvaljujemo na Vašem mailu u vezi mogućeg angažmana gospodina Malkovicha u filmu Mladena Jurana. S obzirom da je sada jasniji budžet predviđen za snimanje filma, gospodin Malkovich će razmotriti ponudu. Srdačan pozdrav, Olivera Mirković", do današnjeg trenutka kada mu je poslan Storyboard i kada stoji činjenica da je pouzdano da će Operativni plan snimanja u ljetu 2022. ili 2023. u potpunosti poštovati termine gospodina Malkovicha, možda čak i mjesta snimanja Brijuni, Rijeka, rudnik Labin, budući da se radi o zaista pravom sudbonosnom iskoraku u hrvatskoj kinematografiji - u kvaliteti filma i visokoj razini produkcije i distribucije i da se takva prilika teško može ponoviti, ikada.
Tome se može dodati i još veći interes šest zemalja s empatijom za zajedničko proživljenom iseljeničkom sudbinom ove filmske priče koja, u ovom teškom trenutku pandemije, ima sve snimljene ambijente Amerike i Vankinog remek djela murala, dogovori se apsolutno mogu realizirati on line, a samo snimanje isključivo u Hrvatskoj u dobro pripremljenom trenutku - objasnio je redatelj Juran.

Potreban je za to samo domovinski, nacionalni legalitet, odobrenim Havcovim inicijalnim sufinanciranjem makar i skromnim sredstvima koja se inače daju za komorne filmove koje čak i HRT rijetko prikazuje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.