Peti hrvatski iseljenički kongres održat će se u srpnju 2022. u Mostaru

Peti hrvatski iseljenički kongres održat će se u srpnju 2022. u Mostaru

Nastavno na tradiciju iseljeničkih kongresa čiji je cilj istraživanje iseljeničkih iskustva i odnosa s Hrvatskom te jačanje veza iseljeništva i domovine, Peti hrvatski iseljenički kongres posvećen je temi zajedništva. Nakon Zagreba, Šibenika, Osijeka i Marije Bistrice, ovaj jubilarni kongres bit će organiziran od 30. lipnja do srpnja 2022. u Mostaru, kako bi se ukazalo na povijesni značaj i ulogu koju su Hrvati Bosne i Hercegovine imali u povijesti matične domovine Hrvatske.

Kao i prethodni kongresi, Peti hrvatski iseljenički kongres otvoren je znanstvenicima i stručnjacima iz cijelog svijeta koji se bave iseljeničkim i migracijskim temama i očuvanjem hrvatskog nacionalnog identiteta, kao i gospodarstvenicima, umjetnicima, stručnjacima svih naraštaja te iseljenicima i povratnicima u domovinu da predstave svoj rad i iskustva. Kroz različite tematske cjeline obrađuju se pitanja iz područja demografije, gospodarstva, javnih politika, povijesti, kulture, umjetnosti, jezika, baštine, duhovnosti, one vezane uz društvene i tehnološke promjene te druge aktualne teme koje povezuju iseljeništvo i domovinu.

“Organizacijske pripreme idu iznad svih očekivanja. Uz službeno pokroviteljstvo Sabora Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, četiri sveučilišta, hrvatskih udruga iz Argentine, SAD-a, Švicarske i tri znanstvena instituta, kao i nekih drugih institucija i udruga, već nam je stiglo 80 prijava. Očekujemo da će to biti veoma uspješan i kvalitetan znanstveno-stručni skup na kojem će se manifestirati hrvatsko zajedništvo na političkom, vjerskom, znanstvenom, kulturnom i sportskom polju”, rekao je dr. sc. Marin Sopta, uime Programskog i Organizacijskog odbora.

 Dijaspora.hr

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.