Ljetna škola hrvatskoga folklora Hrvatske matice iseljenika, održat će se u Zadru, od 1. do 12. kolovoza

hmi-  folklor

U Zadru će se od 1. do 12. kolovoza održati ovogodišnja Ljetna škole hrvatskoga folklora. Organizator u ime  Hrvatske matice iseljenika je mr. sc. Snježana Jurišić, a voditelj Škole je Andrija Ivančan, prof. .

Na programu su plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga dinarskog područja: Like, Podvelebitskoga kanala, Ravnih kotara, Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Paga, Ugljana i Dugoga otoka, Šibensko-primoštenskog priobalja, Zagore i otoka, Drniške i Sinjske krajine, Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve, te plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini koji pripadaju tom plesnom području: zapadne i sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa, zapadne Bosne i srednjo-bosanskoga gorja.

Uz praktična plesna predavanja, održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, te predavanja o plesnom pismu – kinetografiji  i osnovama dječjega folklora. Uz to planirana su i teorijska predavanja o scenskoj primjeni folklora, metodologiji rada sa seoskim folklornim grupama i posebno s reproduktivnim ansamblima.

Ova škola je namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz Andriju Ivančana predavanja će održati i drugi hrvatski folklorni stručnjaci: Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Miroslav Šilić, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Horvatović, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, Vjekoslav Martinić.

Polaznici mogu odabrati jednu od ponuđene tri grupe: PLES (voditelj Andrija Ivančan), Sviranje tambura (voditelj  Tibor Bün, gost predavač maestro Siniša Leopold) i SVIRANJE HRVATSKIH TRADICIJSKIH GLAZBALA  (voditelj Vjekoslav Martinić).

Završni koncert polaznika LJŠHF održat će se 11. kolovoza 2020. u Zadru.Smještaj polaznika bit će u Zadru. Školarina iznosi 80 eura (za polaznike izvan RH) ili 600 kuna za polaznike iz RH po osobi.

Prijave: Prijave će biti otvorene uskoro uz najavu na stranicama matice iseljenika i putem pozivnog pisma - www.matis.hr,, Facebooku i  i na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 IZVOR: HMI

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.