EU ulaže 35 milijuna eura u sprječavanje i liječenje karcinoma umjetnom inteligencijom

EU ulaže 35 milijuna eura u sprječavanje i liječenje karcinoma umjetnom inteligencijom

Europska komisija danas je objavila poziv na podnošenje prijedloga u okviru kojega je dostupno 35 milijuna eura za razvoj analize medicinskih snimaka radi dijagnosticiranja karcinoma pomoću umjetne inteligencije te drugih alata i analitičkih rješenja usmjerenih na sprječavanje, predviđanje i liječenje najčešćih oblika karcinoma. Poziv je dio programa Obzor 2020., putem kojega Komisija ulaže ukupno 177 milijuna eura u „digitalnu transformaciju zdravstva i skrbi“ te „pouzdana digitalna rješenja i kibersigurnost u području zdravstva i skrbi“.

Povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis izjavio je: „Suradnjom na svim razinama te razmjenom i tumačenjem tehnoloških noviteta u području sprječavanja, dijagnosticiranja i predviđanja liječenja diljem EU-a bit ćemo u mogućnosti bolesnicima pružiti bolju pomoć.“

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Marija Gabriel dodala je: „Današnje ulaganje dokaz je naše snažne potpore naprednim tehnologijama koje će oblikovati budućnost zdravstvenog sektora u Europskoj uniji. Zajedno s državama članicama moramo uspostaviti okvir kojim se uravnotežuju osobni ciljevi i ograničenja zdravstvenog sustava te omogućuje puni potencijal inovacija u zdravstvu na dobrobit svih Europljana.“

Povjerenica Gabriel sutra će sazvati drugi okrugli stol na visokoj razini na kojem će se okupiti predstavnici Europske komisije, farmaceutske, biotehnološke i medicinskotehnološke industrije te civilnog društva. Tom će se prilikom razgovarati o planu iznesenom u Komunikaciji o digitalnoj transformaciji zdravstva i skrbipretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN•••, donesenoj u travnju 2018., te drugim važnim temama, npr. sljedećim koracima u nedavno donesenoj Preporuci o interoperabilnosti elektroničkih sustava zdravstvene evidencije, umjetnoj inteligenciji i računalstvu visokih performansi.

Povjerenica će istaknuti i važnost daljnjeg razvoja prekogranične razmjene zdravstvenih podataka te rješavanja relevantnih aspekata zaštite privatnosti i podataka.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.