Čakovec dobio novi Dom zdravlja - Međimurje u vrhu Hrvatske u segmentu zdravstvene zaštite

DZ ČAKOVEC

Novoizgrađeni Dom zdravlja Čakovec prigodno je otvoren u nazočnosti pomoćnika ministra zdravstva izv.prof.prim. dr.sc. Vilija Beroša, dr.med., župana Međimurske županije Matije Posavca, ravnatelja Doma zdravlja Čakovec Branka Vrčića, dr.med., saborskih zastupnika, gradonačelnika, načelnika općina, ravnatelja zdravstvenih ustanova, djelatnika, izvođača radova, a čast da prerežu vrpcu, uz nazočnost Zrinske garde Čakovec, pripala je učenicima OŠ Strahoninec Zori Jambrović i Mateju Posavcu.

Ustanova Dom zdravlja Čakovec u suradnji s osnivačem, Međimurskom županijom krenula je u projekt izgradnje novoga zdravstvenog objekta smještenog u krugu Županijske bolnice Čakovec 2015. godine, budući da prostori Doma zdravlja nisu bili odgovarajući za kvalitetno pružanje zdravstvene zaštite, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić istaknuvši: „Izgradnjom novog objekta na jednom mjestu okupljene su djelatnosti primarne zdravstvene zaštite i sada imamo bazu za stručan dugogodišnji rad u primarnom zdravstvu. Na nama je da se što bolje organiziramo u uvjetima kakve malo koja županija ima, ali i očuvamo ljudske potencijale koji čine osnovu rada naše ustanove.“ Ravnatelj Vrčić dodao je da je paralelno s izgradnjom Doma zdravlja završen i cijeli niz drugih projekata, od obnove zgrade Doma zdravlja u Murskom Središću i Donjem Kraljevcu, nabave opreme liječnicima primarne zdravstvene zaštite, „CrossCare - HomeCare“ programa kojime su osobe starije od 65 godina fizikalnu terapiju primale kod kuće, do nabave dizala za novu zgradu i osiguravanja specijalizacija iz ginekologije i obiteljske medicine sredstvima iz EU fondova.

Nova zgrada Doma zdravlja površine je 5315 m2 bruto i 3526 m2 neto te ima 32 ordinacije, od čega 16 ordinacija opće medicine, 6 ordinacija dentalne medicine, po 4 ordinacije pedijatrije i ginekologije, 2 ordinacije medicine rada, RTG zuba, mobilni palijativni tim, psihologijski centar, dentalni laboratorij, zdravstvenu njegu i prostorije patronaže. 

Ispred Ministarstva zdravstva nazočne je pozdravio pomoćnik ministra Vili Beroš koji je kazao: „Prepoznajemo i izuzetno cijenimo napore struke u dosadašnjim aktivnostima koji su odraz prije svega visoke stručnosti i odgovornog rada, ali i entuzijazma te uloženog napora liječnika u ovom plemenitom poslu. Valja naglasiti i neizostavnu ulogu Uprave Doma zdravlja i Međimurske županije kao osnivača koji su prepoznali značaj primarne zdravstvene zaštite te osigurali ovu vrijednu investiciju koja će za stanovnike Međimurja značiti pomak u unaprjeđenju kvalitete, osiguranju bolje dostupnosti i postizanju sveobuhvatne zdravstvene zaštite.“

Cjelokupni projekt vrijedan je 39.125.082,85 kn od čega su Međimurska županija i Dom zdravlja Čakovec uložili  gotovo 36 milijuna kuna, a Ministarstvo zdravstva oko 4 milijuna kuna.

Danas je veliki, reći ću, povijesni dan. Za mene i moje suradnike svaki dan kada radimo iskorak u zdravstvu i obrazovanju je povijesni, jer ta dva segmenta temelj su onoga što smatramo boljim Međimurjem, ali i boljom Hrvatskom. Nigdje u Hrvatskoj ne ulaže se toliko u primarnu zdravstvenu zaštitu. Ako imamo kvalitetnu, efikasnu i brzu primarnu zdravstvenu zaštitu smanjuje se pritisak na bolnicu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu te time pružamo kvalitetniju zdravstvenu uslugu svom stanovništvu.“, prilikom otvorenja rekao je župan Matija Posavec te dodao kako je uz pomoć EU fondova za 7,588,000,00 kn nabavljeno 710 komada dijagnostičko-terapijske opreme za 22 ordinacije u okviru Doma zdravlja i 20 koncesionara, a za 1,200,000,00 kn dodatnih sredstava opremljena zgrada Doma zdravlja i ordinacije. „Kad to sve zbrojite, ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu samo u protekle 3 godine iznosi 50 milijuna kuna. Paralelno s time ulažemo u zdravstvenu skrb Županijske bolnice Čakovec te će za otprilike godinu dana biti završen projekt vrijedan 65 milijuna kuna, a planiramo i skoro otvorenje zgrade u koju ćemo smjestiti novi uređaj za magnetsku rezonancu. Ukupna ulaganja u zdravstvenu skrb u Međimurju  premašuju 160 milijuna kuna jer cilj našeg djelovanja je da stanovnicima u nasljeđe ostavimo najmoderniju, najkvalitetniju i najefikasniju zdravstvenu skrb.  

Bend „Poetikon“ Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i Marija Jambrošić izveli su nekoliko međimurskih pjesma, a Dom zdravlja posvetili su gvardijan i župnik župe sv. Nikole Biskupa fra Željko Železnjak i bolnički kapelan, dušobrižnik Stjepan Markušić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.