Novi nadstandard u zdravstvu Međimurja – ukinuta naknada za boravak roditelja uz dijete u bolnici

ndstandard

S ciljem da Županijska bolnica Čakovec zaista bude prijatelj djece, predložili smo inicijativu kojom se roditelje u potpunosti oslobađa financiranja boravka s bolesnim djetetom u bolnici. Mjera je plod dugogodišnje suradnje i poticanja razvoja zdravstvenog sustava te će Bolnica i Međimurska županija zajedno snositi trošak boravka roditelja. “, rekao je v.d. ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak, prof.v.š., dr.med., spec.opće kirurgije na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama Odjela za neonatologiju.

Roditelj ima pravo na besplatan smještaj uz dijete na bolničkom liječenju bez obzira na dob

Nakon što je Međimurska županija početkom prošle godine rasteretila roditelje da umjesto plaćanja punog iznosa od 262,50 kuna, plate samo dio troška boravka njihovog smještaja uz dijete, uvodi se novi nadstandard u međimursko zdravstvo te će od 1. travnja jedan roditelj imati pravo na smještaj uz dijete bez ikakve naknade. „Zajedno s upravom Bolnice dogovorili smo ovu mjeru kojom želimo rasteretiti roditelje i stvoriti uvjete koje Međimurje zaslužuje. Ulaganja u zdravstveni sustav u Međimurju nikad nisu bila veća, ulažemo snage da imamo najbolju i najmoderniju zdravstvenu skrb, no da bi bili u koraku sa zapadom nisu dovoljni samo novci i zgrade, već ljudi, liječnici i medicinske sestre. Ako se Međimurje nečime može pohvaliti, onda su to upravo naši zdravstveni djelatnici, koji svakodnevno ulažu napor da osiguraju svojim pacijentima kvalitetnu zdravstvenu skrb.“, poručio je župan Posavec te dodao da kao društvo i zajednica ne možemo dopustiti da dijete bude odvojeno od roditelja zbog financijskih razloga.

Tijekom 2018. godine u Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je nešto više od 2000 djece, čiji je prosjek boravka 4 dana. Bolnica ima visok standard i svakom roditelju omogućuje boravak s djetetom bez obzira na dob. Pročelnik službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju mr.sc. Nino Škvorc zajedno s voditeljicom Odjela za neonatologiju Bernardom Medlobi Vinković, dr. med. i voditeljom Odjela pedijatrije Dejanom Balažinom, dr.med. istaknuo je kako se svim pacijentima pruža sva moguća pažnja prema stručnim pravilima struke te je pohvalio ovu mjeru koja se poduzima uz mnoge proaktivne akcije poput grupa za potporu dojenja, ukinutih troškova za nazočnost očeva pri porodu, ali i dobru suradnju odjela i službi.

Županijska bolnica Čakovec – prijatelj djece

 

Da je Županijska bolnica Čakovec zaista prijatelj djece, potvrđuju uključivanjem u brojne akcije, a jedna od njih je zajednička kampanja za prijevremeno rođenu djecu koju su pokrenuli Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ i tvrtka Media plus. Cilj kampanje je educirati širu javnost o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću. Međimurska županija, kao osnivač Županijske bolnice Čakovec uključila se u kampanju i upisala na listu donatora. Župan Posavec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač i ravnatelj Novinščak djelatnicima Odjela neonatologije ŽBČ uručili su promotivne artikle kojima će djelatnici Odjela poticati svijest ljudi o liječenju i skrbi o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi. „Ovim mjerama i akcijama ističemo se kao primjer dobrog upravljanja i pozitivne prakse te se zalažemo da svaki pacijent, pa i onaj najmlađi, ima jednaka prava i skrb u Međimurskoj županiji.“, rekla je pročelnica Tošić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.