Do 2028. privatno tržište zdravstvene skrbi bit će veće od milijardu eura

Do 2028. privatno tržište zdravstvene skrbi bit će veće od milijardu eura

Zdravstveni turizam je najbrže rastući dio turističke industrije. Ovaj golemi potencijal za gospodarski rast u Hrvatskoj moramo kapitalizirati uz pomoć koordinirane komunikacije i promocije. Ognjen Bagatin iz Poliklinike Sinteza i Gordan Turković iz CTA komunikacija, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, na Danima komunikacija raspravljali su o temi "Kako prodati zdravlje" .

"Procjena je da je stopa rasta zdravstvenog turizma oko 20 posto godišnje. Moramo početi optimalno koristiti taj potencijal za gospodarski rast. Osim toga, procjene su da u Hrvatskoj zdravstveni turizam prihoduje oko 150 milijuna eura godišnje. Gosti to prepoznaju nas kao destinaciju za dentalnu medicinu, oftalmologiju, ortopediju pa i onkologiju Budući da bilježimo sve veći interes za ulaganja u zdravstveni turizam, Udruga zdravstvenog turizma HGK potiče snažniji razvoj ove niše kroz otvaranje novih tržišta i kanala promocije. , umrežavanje i edukaciju poput ove danas“, rekla je Andreja Vukojević , direktorica Sektora za turizam i voditeljica Sektora marketinga i komunikacija HGK.

Hrvatska se sve više profilira kao destinacija za usluge estetske medicine, što također može imati značajan utjecaj na tržište privatnih zdravstvenih usluga u Hrvatskoj te na turističke rezultate izvan sezone. Naime, Bagatin je uvodno naglasio kako se procjenjuje da će tržište privatnog zdravstva u Hrvatskoj do 2028. godine premašiti milijardu eura, dok će globalno tržište estetske medicine u sljedećih pet godina dosegnuti vrijednost od 26,7 milijardi dolara.

"Super je što se sve više govori o važnosti komunikacije u zdravstvu. To je proces koji ide u više smjerova, promicanje zdravih navika i brige o zdravlju, komuniciranje odnosa javnog i privatnog zdravstva te tržišta. Komunikacija zdravstvenih usluga i proizvoda uvijek je važna iu promociji zdravstvenog turizma, koji je u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razvijen , a Dani komunikacija izvrsna su prilika da popričamo o tome kako komunicirati i 'prodavati' zdravlje", rekao je Ognjen Bagatin , serijski poduzetnik, suvlasnik i direktor Poliklinike Sinteza.

Razgovaralo se i o etici javnog komuniciranja u zdravstvu, fenomenu "Sephora kids" te istraživanju Američke akademije za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju lica (AAFPRS) u kojem je 75 posto američkih kirurga izjavilo da im je broj pacijenata mlađih od 30 značajno se povećao. Čini se da će ovaj trend zahvatiti i Hrvatsku.

"U tom kontekstu, posebno mi je drago što smo se danas dotakli i pitanja etike u oglašavanju i komunikaciji o zdravlju, kao i varijacija u pristupu prema različitim dobnim skupinama. Privatni zdravstveni sektor raste više nego ikad u proteklom razdoblju nekoliko godina i na neki način postaje konkurencija javnoj, što u uslugama, što u privlačenju kvalitetnog kadra. Danas smo vidjeli da tu komunikacija igra veliku ulogu i da su marketinški i komunikacijski stručnjaci također ključni saveznici u takvim poslovima. Naravno, pomažemo i u razvoju kampanja podizanja svijesti o raznim bolestima i potrebi preventivnih pregleda, što je posebno važno u društvu u kojem se tek razvija spoznaja da liječniku ne idete nužno samo kad vas nešto ozbiljno boli. “, rekao je Gordan Turković , izvršni direktor CTA komunikacija.

U razgovoru je istaknuto koliko su komunikacije i marketing važni u zdravstvu. Marketinško-komunikacijske agencije već godinama su uvelike prisutne u ovom sektoru, a svojim idejama i strategijama pridonose percepciji javnosti o radu privatnih i javnih zdravstvenih ustanova. Promicanje zdravstvenog turizma važno je jer ovaj segment ima sve preduvjete za cjelogodišnje poslovanje – a to je iznimno važno za Hrvatsku koja želi biti cjelogodišnja održiva turistička destinacija.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.