Hrvatska ima najuspješniji Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Europskoj uniji

Hrvatska ima najuspješniji Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Europskoj uniji

Ministar zdravstva Vili Beroš u subotu je u povodu Dana narcisa, poručio da je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke naš najuspješniji Nacionalni program s najvećim odazivom od 62%, koji je čak iznad prosjeka Europske unije.  Hrvatska ima kontinuirani pad smrtnosti od 30% u proteklih osam godina.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da Hrvatska ima kontinuirani pad smrtnosti od 30% u proteklih osam godina što nas, prema najnovijim procjenama Eurostata, svrstava u sam vrh Europske unije.  „Brojke sve govore - odazivom na preventivni Nacionalni program 'uplaćujemo najveću premiju svojeg životnog osiguranja' - čuvamo i spašavamo vlastiti život. Dosadašnji rezultati su poticajni jednako kao današnje 28. po redu obilježavanje Dana narcisa kojim osvještavamo važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke“, kazao je Beroš. 
Izdvojio je da Hrvatska neće stati na tome. Vlada u sklopu pokrenute reforme zdravstvenog sustava provodi 8. ciklus Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u kojem se, prema preporukama Europskog društva za oslikavanje dojki, uvelo obavljanje MR za sve žene s velikom gustoćom dojki, a u nadolazećim ciklusima ćemo povećati obuhvat žena na mamografskim pregledima uz nabavu mobilnih i 3D mamografa kako bismo dodatno smanjili pojavnost ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja svijeta.

Nabava mobilnih i 3D mamografa

U narednim ciklusima Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke dodatno će se unaprijediti prema preporukama Europskog društva za oslikavanje dojki na temelju kojega će se povećati obuhvat pozivanja žena na Nacionalni program, i to od 45 do 74 godine života. 
Kako bi se proširenje poziva moglo i ostvariti planira se nabava mobilnih i 3D mamografa koji su namijenjeni ponajprije za one županije u kojima je odaziv slabiji poput Zadarske, Šibensko-kninske i  Ličko-senjske te u kojima postoji slabija prometna povezanost koja otežava pristup ovoj važnoj dijagnostičkoj pretrazi. 
„Preporuke Europskog društva za oslikavanje dojki pratimo i ulaganjima u kapacitete za pružanje primarne zdravstvene zaštite i specijalističko - konzilijarne zdravstvene zaštite u vrijednosti 50 milijuna eura iz europskog Programa Konkurentnost i kohezija od 2021. do 2027. godine. U međuvremenu smo donijeli Akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, provodimo revizije postojećih i uvodimo nove Nacionalne programe, Nacionalnu onkološku mrežu i Nacionalnu onkološku bazu podataka, onkološke uputnice, ulažemo u nove medicinske uređaje u javnom zdravstvenom sustavu, osiguravamo dostupnost novih terapija i lijekova,  radimo na podizanju zdravstvene pismenosti, smanjili smo i dalje smanjujemo liste čekanja na dijagnostičke pretrage te su pred nama preventivni zdravstveni pregledi koje podižemo na nacionalnu razinu“, rekao je Beroš.

Prvi put u hrvatskom zdravstvenom sustavu uvodi se praćenje ishoda liječenja

Svi navedeni reformski iskoraci donose višestruke dobrobiti našim pacijentima, njihovim obiteljima kao i cjelokupnom zdravstvenom sustavu.
Ujedno je Nacionalni program do sada pokazao da se 60% novootkrivenih karcinoma dojki otkriva u lokaliziranom stadiju što značajno poboljšava ishode liječenja i kvalitetu života pacijentica. 
„Pokrenuta reforma zdravstvenog sustava je na dobrom tragu - jer dokazano zdravstvena pismenost i prevencija idu 'ruku pod ruku' s poboljšanjem zdravstvene slike nacije i ishoda liječenja. I u tom području smo napravili reformski iskorak - prvi put u hrvatskom zdravstvenom sustavu uvodimo praćenje ishoda liječenja“, istaknuo je Beroš.

Povijesni reformski iskorak za hrvatski zdravstveni sustav

Izdvojio je da je osigurana pravna podloga donesenim izmjenama Zakona, a sada su se i po prvi put donijeli i pravilnici vezani uz praćenje ishoda liječenja, što je povijesni reformski iskorak za hrvatski zdravstveni sustav. Sve to će pridonijeti povećanju učinkovitosti i kvalitete javnog zdravstvenog sustava, otvaranju prostora za nove terapijske opcije i posljedično financijsku održivost. 
„Hrabrost, optimizam i posvećenost pacijentica kao i udruga pacijenata naši su glavni motivatori i pokretači u daljnjim iskoracima u borbi s onkološkim bolestima. Njihova odgovornost, optimizam i elan nezamjenjiv je dio svakog oporavka, kako pacijenata tako i zdravstvenog sustava. Naše partnerstvo i zajedništvo spremno je za sve izazove. Stoga, uzdignute glave i zasukanih rukava idemo naprijed prema daljnjem poboljšanju zdravlja nacije i vitalnije Hrvatske,“ zaključio je ministar Vili Beroš.

Izvor: Ministarstvo zdravstva/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.