Uskoro počinje s radom hitna helikopterska medicinska služba

Uskoro počinje s radom hitna helikopterska medicinska služba

- U Republici Hrvatsko otvaranjem rekonstruiranog helidroma Firule KBC-a Split, te nastavkom edukacije medicinskih članova posade HHMS-a, ostvarujemo značajan napredak u provedbi strateškog projekta ove Vlade, i brojimo manje od trideset dana do operativnosti HHMS-a - izjavio je  nedavno u Splitu ministar zdravstva Vili Beroš.

Rekonstrukcija helidroma u sklopu splitskog kliničkog bolničkog centra na Firulama, vrijedna više od 855.000 eura, koje je Ministarstvo zdravstva osiguralo u državnom proračunu, ulaganje je kojim će ovaj helidrom dobiti najsuvremeniju opremu, te signalizaciju koja osigurava dnevne i noćne letove, a omogućit će i međunarodnu certifikaciju sukladno važećim zakonima i pravilnicima od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. 

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, poručio je ovom prigodom kako helidrom Firule godišnje broji 500 helikopterskih intervencija, zbog čega ima veliki značaj u organizaciji spašavanja životno ugroženih pacijenata, a podsjetio je i na to da je helidrom izgrađen uz KBC Split kao strateški zdravstveni objekt na početku Domovinskog rata, a kako bi omogućio brzi helikopterski prijevoz ranjenih branitelja s prve crte obrane do bolnice.
 
Na riječi ravnatelja Meštrovića nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, naglasivši kako ne postoji opravdanije ulaganje od ulaganja u spašavanje ljudskih života, a helidrom na Firulama će omogućiti posadi HHMS zbrinjavanje hitnih pacijenata iz udaljenih i otočnih područja u okviru tzv. zlatnog sata, čime će se dodatno unaprijediti dostupnost hitne medicinske skrbi na širem području Dalmacije.
 
„Odlučno nastavljamo s provedbom zdravstvene reforme, te ostvarenjem naše misije pozicioniranja pacijenta u fokus. Uspostavom HHMS-a, uz brze brodice i postojeću zemaljsku hitnu službu, ispunjavamo reformske mjere u području hitne medicine i dodatno osiguravamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima Lijepe naše“, zaključio je ministar Beroš.

Izvor: MIZ/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.