Borba protiv raka dojke - kako smanjiti smrtnost

Borba protiv raka dojke - kako smanjiti smrtnost

Novi europski plan za borbu protiv raka glavna je tema 16. paneuropske konferencije udruge Europa Donna u Zagrebu. U središtu je rak dojke i smanjenje smrtnosti. Riječ je o najčešćem raku u žena; godišnje ih oboli oko tri tisuće, a umre više od 700.

Iako se smrtnost od raka dojke smanjuje u mnogim europskim zemljama, broj oboljelih raste pa borba mora biti još snažnija.

- U Europi 21. stoljeća nedopustivo je da probir, dijagnoza i liječenje ovise o tome gdje ste rođeni ili drugim čimbenicima nad kojima nemate kontrolu. Prema tome, u budućnosti izazov za Europsku komisiju bit će detaljnije se pozabaviti tim nejednakostima i pronaći način kako ih smanjiti, rekla je Stella Kyriakides, predsjednica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane.

Razlike postoje između Hrvatske i Slovenije

- Razlike između Slovenije i Hrvatske, dvije zemlje koje smo jako blizu su velike. Tu je veća razlika između dijagnostike, genetskog testiranja. U Sloveniji se to radi već više od 15 godina i ove godine su baš došle i nove terapije koje su vezane na mutacije tih gena, rekla je Tanja Španić, predsjednica Europske koalicije za borbu protiv raka dojke Europa Donna.

- Ne razumijem zašto se to kod nas nije radilo, nije toliko govorilo, mislim Slovenija je samo 50-ak km od nasi manje a imaju puno razvijeniji sustav genskog testiranja, rekla je Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.