I Šibensko-kninskoj županiji predana brodica hitne pomorske medicinske službe

I Šibensko-kninskoj županiji predana brodica hitne pomorske medicinske službe

Stavljanjem u puno djelovanje pete brze brodice u Šibensko-kninskoj županiji, od šest ugovorenih, osigurana je hitna medicinska povezanost otoka i kopna u tom dijelu Hrvatske, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš, koji je sudjelovao je na svečanosti primopredaje pete brze brodice u Šibeniku.

Uoči svečanosti, ministar je kazao da grad Šibenik i Šibensko–kninska županija od danas imaju na raspolaganju brzu brodicu hitne pomorske medicinske službe, čime se u ovom dijelu Hrvatske ostvaruje veća i sigurnija dostupnost zdravstvene skrbi za sve građane. Dodao je da je to peta od šest ugovorenih brzih brodica u službi hitne medicinske pomoći, a cijeli projekt vrijedan je više od 10 milijuna eura. Podsjetio je da su do sada brodice isporučene u Zadru, Dubrovniku, Rabu i Malom Lošinju.
 
Uspostava hitne pomorske medicinske službe značajan iskorak u hrvatskom zdravstvenom sustavu
 
Beroš je naglasio da su uspostava pomorske, kao i hitne helikopterske medicinske službe, značajan iskorak u hrvatskom javnom zdravstvenom sustavu.  Sve je to, kako je rekao, rezultat reformskih koraka koje poduzima Ministarstvo zdravstva na podizanju kvalitete i učinkovitosti u hitnoj medicinskoj službi, posebno kada su u pitanju građani koji žive na otocima.
 
"O važnosti tog novog načina povezivanja otoka i kopna u hitnim slučajevima govori i podatak da je u šest mjeseci, od kada je operativno uključena prva takva brodica na Jadranu, uspješno obavljeno 29 intervencija prijevoza pacijenata do zdravstvenih ustanova na kopnu", istaknuo je ministar. To potvrđuje, kako je rekao, opredjeljenje javnog zdravstvenog sustava prema potrebama i interesima hrvatskih građana i pacijenata i oživotvorenje reformskog gesla – „Zdravlje je prvo!“
 
Primopredaji brze brodice hitne pomorske medicinske službe prisustvovali su i državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver,  župan Šibensko – kninske županije Marko Jelić, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić, zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Šibensko – kninske županije Krešimir Škarica, direktor Iskra brodogradilišta Aleš Ekar,  lučki kapetan Lučke kapetanije Šibenik Ivan Paušić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić.
 
"Uspjeh koji danas obilježavamo postignut je zahvaljujući suradnji Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu, lučkih kapetanija, lokalne zajednice, a u tehničkom smislu Iskra brodogradilišta koje je izgradilo inovativnu nepotopivu brodicu, sposobnu odolijevati i udarima orkanskog juga“, rekao je Beroš.
 
ABC za zdrav i siguran život na otocima i obali
 
Zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić istaknuo je da se hitna medicinska služba vodi ABC protokolom zbrinjavanja hitnih pacijenata.
 
"U kontekstu brzih brodica, postojeće zemaljske hitne i skorašnje hitne helikopterske medicinske službe dobivamo ABC za zdrav i siguran život na otocima i obali. Upravo takvim sinergijskim djelovanjem kopnenih, zračnih i pomorskih snaga pacijentima se omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar "zlatnog sata" koji dokazano povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50%", naglasio je Važanić.
 
Vlada za zdravstvo u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji osigurala gotovo 25 milijuna eura
 
Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je da Šibenik i Šibensko-kninska županija uistinu imaju razlog za zadovoljstvo jer se ovim iskorakom unaprjeđuje i ujednačava dostupnost zdravstvene skrbi za sve građane s ovog područja, a i svih gostiju, posebno tijekom ljetnih mjeseci gdje se broj ljudi višestruko povećava.
 
Podsjetio je i na dosadašnja ulaganja ove Vlade u Grad Šibenik i Šibensko-kninsku županiju, koja za zdravstvo iznose gotovo 25 milijuna eura. "Vlada ima našu čvrstu podršku u reformskom unaprjeđenju zdravstvenog sustava kao i kvalitete života naših Šibenčana te ostalih građana Hrvatske“, zaključio je Burić.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.