Beroš: Silazni trend smrtnosti od raka dojke pokazuje svu moć prevencije

Beroš: Silazni trend smrtnosti od raka dojke pokazuje svu moć prevencije

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da Dan ružičaste vrpce, kojim se obilježava borba protiv raka dojke, podsjeća na važnost prevencije i odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji je u Hrvatskoj, sedmu godinu zaredom, rezultirao padom mortaliteta od raka dojke za čak 30 posto.

Naglasio je da je to rezultat većeg odaziva žena na preventivne preglede tijekom kojih je bolest otkrivena u ranom stadiju čime su se poboljšali ishodi liječenja, kvaliteta života oboljelih i u konačnici spasili životi. Kazao je da tome ide u prilog Europska zdravstvena anketa koja bilježi u posljednje 2 godine odaziv više od 60% žena na mamografiju, a u posljednje 3 godine visokih 77% s najvećim odazivom u Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Reformski zaokret prema prevenciji

„Brojke sve govore – prevencija znači život! Vodeći se geslom „Zdravlje je prvo“ i s pacijentom u fokusu, ova Vlada i zdravstvena administracija upravo čini reformski zaokret prema prevenciji kroz Nacionalne preventivne programe, Akcijski plan borbe protiv raka, preventivne zdravstvene preglede te uvođenje onko – uputnica“, istaknuo je Beroš.

Do sada je završeno 7 ciklusa provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a od 21. ožujka ove godine započeo je 8. ciklus. U sklopu Nacionalnog programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv na mamografski pregled svake dvije godine. Kod žena koje su se odazivale na preglede u sklopu Nacionalnog programa, rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program. Čak 60% novootkrivenih karcinoma dojki otkriveno je u lokaliziranom stadiju u okviru programa probira na rak dojke.

Odaziv na preventivni pregled je ključan

 „Svi naši građani imaju jednako pravo na kvalitetnu zdravstvenu skrb, jednako pravo na život“, poručio je ministar, dodavši da ova Vlada i zdravstvena administracija djeluje na svim frontovima u borbi protiv zloćudnih bolesti uključujući i karcinom dojke.

Rekao je da očuvanje zdravlja i spašavanje života zahtjeva timski rad - i zdravstvene administracije, i zdravstvenog sustava, i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, i županijskih zavoda, i lokalne zajednice, i udruga - i u konačnici građana na kojima je prvi korak. Naglasio je da je odaziv na preventivni pregled ključan i čini razliku između uspješnog liječenja i smrtnih ishoda.

„Najveći odaziv na poziv na mamografiju u Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj županiji je sjajan pokazatelj, ali najniži odaziv u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj županiji i Zadarskoj županiji je alarm za uzbunu. Tim više što i tijekom Pilot – projekta preventivnih zdravstvenih pregleda već sada bilježimo niži odaziv upravo u južnom dijelu Hrvatske. To se mora promijeniti i činimo taj nužni iskorak uvođenjem preventivnih zdravstvenih pregleda na nacionalnu razinu“, najavio je ministar Beroš.

Na razini Vlade i zdravstvene administracije provodi se i onko – uputnica koja je već u sklopu Pilot – projekta u Primorsko – goranskoj županiji, suradnjom liječnika obiteljske medicine i bolničkih liječnika KBC-a Rijeka, pokazala pozitivne rezultate. Primjerice, od 1. svibnja do 5. rujna redovnih je narudžbi bilo 673, prosječno vrijeme čekanja 98 dana, a po novom modelu naručivanja provedene su 63 narudžbe onkoloških bolesnika, a vrijeme čekanja na realizaciju je ispod četiri dana. Slijedi uspostava i na nacionalnoj razini kojom će se, uz prethodno navedene aktivnosti, dodatno intenzivirati borba protiv raka dojke i unaprjeđenje zdravlja nacije.

Izvor: MIZ/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.