Počelo docjepljivanje novim prilagođenim cjepivom protiv koronavirusa

Počelo docjepljivanje novim prilagođenim cjepivom protiv koronavirusa

Počelo je docjepljivanje novim adaptiranim cjepivom protiv koronavirusa. U prvoj pošiljci stiglo je 187.000 doza. Ovoga tjedna cijepi se adaptiranim Pfizerovim cjepivom, a uskoro će biti dostupno i Modernino.

Bjelovarčani od jutra pristižu po svoju dozu cjepiva.

- Cijepim se već 20-ak godina jer sam radio na takvom mjestu, i za gripu i sve. Za sad se pokazalo djelotvorno, izjavio je jedan Bjelovarčanin.

- Ja sam se dosad cijepila sve doze i sad sam odlučila ponovno. Bila sam zdravstveni radnik i to mi je u krvi da se sigurno nekako čovjek može zaštititi na neki način, istaknula je Bjelovarčanka koja je stigla na cijepljenje.

Unatoč prilagođenom cjepivu, interes u toj županiji, kažu, nije se povećao.

- Mi smo među zadnjim županijama po procijepljenosti, što se tiče 3. doze tu je županija na 20% od ukupnog, a 4. dozom Zavod je cijepio samo 47 osoba, tako da nije neka velika zainteresiranost, rekao je ravnatelj ZZJZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije Vedran Trupac.

Prilagođeno cjepivo preporučuje se starijima od 60 godina i imunokompromitiranima. Može se primiti najmanje tri mjeseca od posljednje doze ili preboljenja, ako je osoba obavila primarno cijepljenje.

- Za ovo adaptirano varijantno cjepivo moramo imati primarno cijepljenje. Dakle osoba mora biti cijepljena barem dvjema dozama prethodnog izvornog cjepiva i ovo onda ide kao docjepna, bilo prva booster, bilo druga booster doza, objasnila je Andrea Petaros Šuran, zamjenica voditelja epidemiološkog odjela NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

U većini županija naručivanje nije potrebno, ali u Gradu Zagrebu jest. Po svoju 4. dozu došla je i Božica koja je lani u bolnici ležala 45 dana.

- Dobije se i ovako i onako, ali je blaže, valjda. Ono što sam imala bilo je strašno, rekla je Božica.

Iz ambulante su me naručili i imam puno godina pa se moram čuvati, dodala je druga Zagrepčanka.

Do kraja tjedna trebalo bi biti dostupno i Modernino cjepivo prilagođeno omikron-varijanti koronavirusa.

 Izvor:HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.