Dr. Kolarek Karakaš i Reformisti u povodu Dana zdravlja

Dr. Kolarek Karakaš i Reformisti u povodu Dana zdravlja

Ove godine Svjetski dan zdravlja, kojeg Svjetska zdravstvena organizacija obilježava 7. travnja od 1950. godine, bilježi se pod sloganom „Naš planet, naše zdravlje“. Njime se želi potaknuti značaj zdravoga okoliša na zdravlje ljudi. Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su prisustvovali: predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka GrđanMirjana Kolarek Karakaš, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Varaždina, Predrag Bogović, potpredsjednik Gradske organizacije Reformista Varaždin i Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin.

Onečišćeni zrak udiše preko 90% ljudi. Globalno zagrijavanje, poplave, neracionalno upravljanje pitkom vodom, proizvodnja nezdrave hrane, povećavaju mogućnost razvoja kroničnih nezaraznih bolesti (šećerna bolest, visoki tlak, bolesti srca i krvnih žila, srčani udar, zloćudni tumori).

Republika Hrvatska uključena je u EU projekt: Morbidity Statistics čiji je cilj utvrditi pojavnost određenih bolesti u RH.

Rezultati pokazuju da gotovo trećina ukupnog stanovništva Hrvatske boluje od povišenog krvnog tlaka, čak 8 od 10 osoba starijih od 65 godina. Od kronične plućne bolesti boluje svaka 10 osoba starija od 65 godina. Gotovo 10% ukupnog stanovništva RH boluje od šećerne bolesti, a u populaciji starijoj od 65 godina čak 25%.

 - Naše zdravlje određeno je nasljeđem, stilom života ali i okolinom u kojoj živimo – naglasila je dr. Kolarek Karakaš. 

Danas, više nego ikada, usmjeravamo pažnju na gomilanje plastike u našem okruženju.

Najnovije saznanje je otkriće mikroplastike u ljudskoj krvi. Sitne čestice su pronađene kod 80% ispitivanih ljudi. Poznato je da ljudi konzumiraju sitne čestice hranom i vodom ali ih i udišu, čestice mikroplastike pronađene su u stolici djece i odraslih. Prof. Dick Vethaak, ekotoksikolog na Vrije Universiteit Amsterdam obavlja istraživanja te navodi da i bebe koje se hrane na bočicu gutaju mikroplastične čestice. Još jedna činjenica koja ide u prilog značaju i vrijednosti prehrane majčinim mlijekom.

U krvi su nađene čestice PET plastike koja se koristi u bocama za piće, polistiren koji se koristi za pakiranje hrane, kod nekih polietilen od kojega su napravljene plastične vrećice za nošenje.                                                                                                                                             

- Tematika zdravlja u školama se obrađuje interdisciplinarno i međupredmetno. Jedna od 7 međupredmetnih tema je i Zdravlje što se ovdje odlično može povezati i sa temom Održivog razvoja. O zdravlju i očuvanja zdravlja nikada ne smijemo prestati pričati. Nažalost, tema zdravlja je često sporedna tema, jer se zdavlje smatra kao imperativ- kada ga imamo. U školama svjedočimo porastu učenika s raznim zdravstvenim teškoćama i obrazovni sustav mora odgovoriti na sve te izazove. Rješenje vidim u pojačanoj brizi za zdravlje sa svih aspekata i kontinuiranom podizanju svijesti o važnosti očuvanja zdravlja svakog pojedinca i zdravog okoliša na svim razinama: u obitelji, u školi, u lokalnoj zajednici i globalnom nivou. – naglasila je Grđan.

Briga za zdravlje mora biti jača od našega komfora, jer zdravlje nema cijenu!

 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.