Tumori hipofize - veliki iskorak u liječenju

Tumori hipofize - veliki iskorak u liječenju

Tumori najznačajnije endokrine žlijezde, hipofize, u KBC-u Sestre milosrdnice od 2004. godine operiraju se endoskopskim transnazalnim pristupom. Drugim riječima, tumor se odstranjuje preko nosa i sinusa, bez ikakvog spojnog reza. Multidisciplinarnost je ovdje iznimno važna, a do izražaja najviše dolazi spoj otorinolaringologije i neurokirurgije.

Hipofiza je neparna žlijezda veličine graška koja kontrolira sve endokrine žlijezde i nalazi se na bazi lubanje. Važna je u svim metaboličkim procesima – djeluje na rast tijela,k ni tlak, rad bubrega i protok tvari u organizmu.

- S obzirom na vrlo veliku složenost neurovaskularnih struktura, epitelnih struktura - brojna je patologija u toj regiji koja se javlja s jednom incidencijom od 15-20 posto ukupnih intrakranijalnih tumora. S obzirom na tako veliki broj tumora, u Hrvatskoj se stvaraju centri izvrsnosti koji se bave problematikom same hipofize i cijele selarne regije. Oni zahtijevaju timski rad, međutim kod velike većine slučajeva, većinom su tumori u toj regiji sami adenomi hipofize, kaže specijalist neurokirurgije doc. Vatroslav Čerina.

Adenom, odnosno benigni tumori hipofize se dijele na funkcionalne i nefunkcionalne o čemu ovisi i način liječenja.

- Postoji više modaliteta liječenja, a to se tiče nekih funkcionalnih procesa koji se mogu liječiti i sa medikamentima u nekim fazama. Međutim jedan veliki dio tumora zahtijeva kirurško liječenje. To kirurško liječenje je nešto što u zadnjih desetljeća doživjelo određeni napredak i stvarno zahtijeva nove vještine i znanja. Samim tim su i tumori zahtijevniji i zahtijevaju suradnju s kolegama drugih struka, dodaje doc. Čerina.

Prije 17 godina, izvedena je tako prva operacija u KBC-u Sestre milosrdnice tumora hipofize endoskopskim transnazalnim pristupom, za što se docent Čerina educirao u Italiji. Ujedno je ovo i referentni centar za kirurško liječenje tumora hipofize od 2008.. I dalje se razvija ovaj pristup liječenja, uz modernu opremu i cijeli tim stručnjaka koji na ovaj način smanjuju mortalitet, skraćuju bolničke dane, troškove liječenja, a pacijentima omogućuju bezbolniji prolazak kroz ciklus liječenja.

- Pristupamo bazi lubanje kroz obje nosnice. Taj pristup zahtijeva repariranje svih tih struktura uz želju da ih sačuvamo. Otvaramo sinusne šupljine da bi pristupili selarnoj regiji i koristimo razne instrumente, kasnije i borere. Pristup je u jednoj integriranoj sali i koristimo sofisticirane uređaje i neuronavigaciju. Kao što je kod automobila GPS, tako nas neuronavigacija navodi i smanjuje mogućnost eventualne greške, objašnjava doc. Čerina.

- Inicijalno je pristup kroz nos bio otorinolaringološki pristup, međutim kako je tehnologija i naša suradnja napredovala, shvatili smo i neurokirurzi i mi kroz nos možemo pristupiti puno dubljim regijama nego što su samo sinusi i prednji dio nosa. Tako da se endoskopski pristup postepeno razvijao i praktički došao do toga da ga smatramo 'state od the art' prednje baze lubanje, napominje doc. Marko Velimir Grgić, specijalist otorinolaringologije.

Zahvaljujući anatomskom znanju, razvoju tehnologije i tehnike, danas se ovakve operacije vrlo ciljano obavljaju, pritom čuvajući sve ostale strukture. Tu do izražaja dolazi funkcionalnost gdje se operiranom pacijentu ne ostavljaju veliki rezovi na licu, koji nisu samo estetski, već i psihološki problem pacijenta.

Doc. Grgić napominje da su danas, posebno u doba korone - svjedoci sve većih tumora. Jedan dio je i zbog toga što dio ljudi možda i kasnije dolazio do medicinske skrbi, a s druge strane - tumori koje danas mogu liječiti ovim pristupom prije nekoliko godina smatrani su inoperabilnima. Kod ovakvih zahtjevnih operativnih zahvata, iznimno je važna multidiciplinarnost i najbolje do izražaja dolazi povezanost otorinolaringologije i neurokirurgije.

- Jedni od drugih smo jako puno naučili kroz ovih 10 godina koliko zajedno radimo jer nažalost, podjela na specijalizacije je umjetna, bolesti ne znaju te podjele. Tumori nisu učili o podjelama na specijalizacije i ne ponašaju se pristojno, da tako kažem. Svaka bolest zahtijeva multidisciplinarnst. Neurokirurg i otorinolaringolog su ovdje primjer simbioze, zajedničkog rada, naglašava doc. Grgić.

- Za jedan dobar pristup tumorima baze lubanje, pored neurokirurga i otorinolaringologa, trebate imati u cijeloj priči i odličnoga neuroradiologa, koji će vam očitati sve nalaze, po potrebi i interventnog radiologa koji će napraviti neke embolizacije, onkologa u slučaju maligno, kao i dobrog patologa koji će prepoznati taj dio. Znači, multidiciplinarni tim je veliki tim stručnjaka i on ide prema pacijentu. Ponosan sam na ovaj dio – pacijente s ovakvom problematikom ranije je trebalo liječiti u inozemstvu, a sada to možemo ovjde. To je veliki iskorak naše medicine, poručuje prof. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Godišnje na ovakve zahvate dolazi 80-120 pacijenta iz zemlje, ali i regije. Naši sugovornici napominju kako endoskopske zahvate na području lubanje rade zajednički i na drugim područjima, primjerice traumatologije gdje dolazi do curenja moždane tekućine nakon velikih prometnih nesreća. A upravo je spomenuti multidisciplinarni pristup standard liječenja pacijenata na razini 21. stoljeća.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://magazin.hrt.hr/sretni-i-zdravi/tumori-hipofize-veliki-iskorak-u-lijecenju-3647988

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.