Na Trgu bana Jelačića održava se prosvjed prosvjetnih djelatnika pod geslom 'Hrvatska mora bolje'

štrajk

Na Trgu bana Jelačića održava se prosvjed prosvjetnih djelatnika  pod geslom 'Hrvatska mora bolje' sa zahtjevom da se zaposlenima u obrazovanju povećaju koeficijenti složenosti poslova za 6,11 posto. Na transparentima su ispisane poruke Vladi, neke i duhovite i dvosmislene: "Igre moći neće moći!", "Ne odustajemo. Srušit ćemo i Vladu (Kalembera)", "Vlada nedovoljan (1), učitelj odličan (5)", "Vi nama prihode, mi vama ishode", "Kad ti Vlada pokaže jezik, ti joj pokaži zube", "Sveta Kata štrajk na vrata", "All we want for x-mas is 6,11", "Ovo nije štrajk, ovo je reforma", "Štrajk za život", "Reforma smo mi", "Tko tebe osnovicom, ti njega koeficijentom", ali prosvjetarima očito nije do šale.Na prosvjed su  prosvjetari stigli iz cijele Hrvatske i zagušili promet u središtu Zagreba. Zagrebački električni tramvaj obavijestio je da se zbog sindikalnog prosvjeda od 10 sati i 30 minuta obustavlja tramvajski promet središtem grada, a njegovo ponovno uspostavljanje trebalo je biti oko 13,30 sati.

Sindikati traže rješavanje problema zaostajanja plaća u obrazovanju 

Štrajk traje već 31 dan, počeo je najprije kao cirkularni, a od prošlog utorka prerastao je u  opći štrajk, tako da su učenici dosad ukupno izgubili 11 dana nastave. Traže povećanje koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju za 6,11 posto, kako bi se riješio problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu na druge javne službe, a Vlada im je ponudila povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te izradu analize plaća u javnim službama, u okviru koje će biti analizirani koeficijenti zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja.Ako se do kraja lipnja ne dovrši uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama, Vlada je ponudila da zaposleni u sustavu obrazovanja dobiju i dodatak na plaću od 2 posto.

Sindikati su takvu ponudu odbili jer smatraju da povećanje osnovice svima u javnim državnim službama ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća.U petak su predstavnici Vlade i sindikata održali još jedan sastanak nakon čega je čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio  da je  rješavanju problema na pomolu.Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je Vlada čula poruku sindikata obrazovanja te  da očekuje da će dogovor biti postignut tijekom dana."Mislim da imamo rješenje, ono ide za ciljem da nam djeca idu u školi, da nastavnici budu zadovoljni i da ova priča završi na način da svi možemo kazati da smo unaprijedili sustav.Nastavak pregovora bit će u 16 sati u Banskim dvorima, potvrđeno je iz Vlade. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec ističe da će ako se danas postigne dogovor, sindikati u iduća dva dana o tome provesti referendum među članstvom. Potvrde li članovi dogovor, štrajk bi bio prekinut i od četvrtka bi se obnovila nastava u školama.

Premijer ponovo apelirao na prekid štrajka i povratak djece u školu, danas očekuje rješenje

Drago mi je da smo danas pustili u rad veliki projekt Centra dijeljenih usluga, vrijedan više od 360 milijuna kuna“, rekao je danas predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon puštanja u rad servisa Centra dijeljenih usluga te obilježavanja 55. obljetnice tvrtke APIS IT.

Premijer je dodao da će se do 2023. godine objediniti svi podaci i usluge na razini države te će APIS, koji ima već 55 godina tradicije i važnu ulogu u pogledu digitalne transformacije Hrvatske, dobro predvoditi tu zadaću, uz podršku Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Ministarstva uprave, koje ima zadaću da provodi kvalitetnu i učinkovitu digitalnu transformaciju javne uprave.

„Narasli smo za četiri mjesta po Unijinom Izvješću o DESI indeksu, a godine 2018. i 2019. pokrenuli smo više od 40 projekata digitalizacije vrijednih 1,3 milijarde kuna“, nastavio je premijer i istaknuo da je termin za digitalnu revoluciju - 4. industrijska revolucija. „Mislim da nemamo dileme, a niti alternative, nego da lovimo korak s najboljima, a ovo je put prema tome“, zaključio je premijer.

Predsjednik Vlade komentirao je i štrajk prosvjetnih radnika i kazao da je pravo na štrajk jedno od prava koje građani mogu i imaju pravo koristiti te tu ne postoji ništa sporno. „Što se tiče poruke o važnosti obrazovanja, ne samo da smo je čuli, nego je i znamo“, nastavio je premijer Plenković i podsjetio da je proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja 18, 3 milijarde kuna te da nikada u povijesti Republike Hrvatske nije uloženo više sredstava za obrazovanje i znanost.

Premijer je ponovio važnost reforme obrazovanja i dostojanstva nastavnika, te ponovno apelirao na sindikate i vođe sindikata da vode računa o tome da bi bilo dobro da djeca što prije krenu u školu.

„Dijalog je stalan, dijalog će biti i danas nakon prosvjeda“, nastavio je premijer Plenković. Podsjetio je da je u dosadašnjem dijelu mandata plaća povećana za 11,5 posto te će se povećati za još 6 posto, a kroz Temeljni kolektivni ugovor plaća i učiteljima i profesorima povisit će se za 18,3 posto.

„Mislim da imamo rješenje, ono ide za ciljem da nam djeca idu u školi, da nastavnici budu zadovoljni i da ova priča završi na način da svi možemo kazati da smo unaprijedili sustav”, rekao je premijer i poručio kako očekuje da će se to rješenje naći danas.

FOTO: Ivan Pitinac

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.