Obujam poljoprivredne proizvodnje povećan za 5%

Obujam poljoprivredne proizvodnje povećan za 5%

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u 2018. u odnosu na 2017. godinu povećan je za 5,0%.  Rast je ostvaren zahvaljujući povećanju biljne proizvodnje za 14,8%, a najveće povećanje bilježi proizvodnja kukuruza (37,7% ), grožđa (25,7 %), soje (18 %) te pšenice (8,5 %).  

Proizvodi koji imaju znatniji udio u stočnoj proizvodnji bilježe pad proizvodnje u 2018. u odnosu na 2017., osim proizvodnje svinja, koja u istom razdoblju bilježi rast za 5,8%.
 
Ministarstvo poljoprivrede je u protekle tri godine donijelo niz programa potpore poljoprivrednim proizvođačima kojima je cilj zaustaviti negativne trendove. Novi programi potpore u biljnoj proizvodnji i stočarskoj proizvodnji, pravovremena isplata potpora te visoka razina iskorištenosti mjera iz Programa ruralnog razvoja RH, doprinijeli su ovim pozitivnim pokazateljima. Program obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva,  koji je lani usvojila Vlada RH,  s dvije mjere potpore: kupovina steonih junica i uzgoj rasplodnih junica, već daje prve rezultate, pa je tako broj krava u srpnju 2019. narastao na 156.574 u odnosu na travanj kada je bio 154.271.
 
Za uzgajivače svinja smo, uz sva ograničenja EU zakonodavstva, uspjeli osigurati državnu potporu za rasplodne krmače, a za uzgojno valjane krmače osigurali smo dodatno plaćanje stimulirajući uzgajivače za uzgoj kvalitetnih grla, sa ukupno 1000 kuna po grlu životinje. Tovljačima svinja, koji su bili nepravedno izostavljeni, omogućili smo korištenje plavog dizela i to 40 litara po grlu tovljenika, što je rezultiralo uštedom svinjogojcima od 3,3 milijuna kuna.  
 
Prošle godine uveli smo novu mjeru u  Program ruralnog razvoja RH  - „Dobrobit životinja” koju koristi 2.200 stočara, a primjenu nadstandarda za krmače i nazimice dobivaju po 253 eura po uvjetnom grlu. Kroz Program ruralnog razvoja RH ugovoreno je ukupno 616 projekata u sektoru stočarstva u vrijednosti od 1,27 milijardi kuna. Riječ je o izgradnji novih farmi, tovilišta, gnojnica, novoj mehanizaciji i sl.
 
Ministarstvo poljoprivrede provodi edukaciju svinjogojaca i uzgojne programe za crnu slavonsku svinju i turopoljsku svinju. Prošle godine pokrenuli smo projekt revitalizacije uzgoja banijske šare, koja je treća hrvatska autohtona pasmina svinja, a radimo na povećanju populacije svinja pasmine mangulice. Za izvorne i zaštićene pasmine svinja prošle je godine svinjogojcima isplaćeno ukupno 24 milijuna kuna.
 
Krajem godine planiramo poseban natječaj u okviru mjere 4 za energetsku učinkovitost, kako bi poljoprivrednici mogli proizvoditi energiju za potrebe vlastitog gospodarstva iz obnovljivih izvora energije – pokrivat ćemo do 90% troškova.
 
Realizacijom tih ulaganja ubrzo očekujemo povećanje stočarske proizvodnje u Hrvatskoj.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.