Afrička svinjska kuga – nove radionice za lovce i veterinare

Svinja

Afrička svinjska kuga je najveća prijetnja svinjogojstvu Republike Hrvatske te populaciji divljih svinja i okolišu, a veliki je problem i cijeloj Europskoj uniji na čijem se području bolest nezaustavljivo širi od 2014. godine. Tijekom 2018. godine prijavljeno je 5.403 slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja te već 600 novih slučajeva afričke svinjske kuge u divljih svinja u 2019. godini. Od kada traje epidemija zahvaćeno je više od 500.000 domaćih svinja, dok je ukupan broj i veći zbog preventivnog usmrćivanja domaćih svinja u zaraženoj zoni. U Rumunjskoj je provedeno tzv. preventivno usmrćivanje domaćih svinja te je usmrćeno više od 50.000 svinja na 7.500 farmi dok je u Belgiji usmrćeno 5.222 svinja na 22 farme u zaraženom području.
 
Bolest nije zabilježena na području Hrvatske, ali posljedice izbijanja bolesti bile bi katastrofalne za domaću proizvodnju svinja pa se Ministarstvo poljoprivrede aktivno uključilo u prevenciju i nadzor populacije domaćih i divljih svinja. Osim biosigurnosnih mjera na svim svinjogojskim farmama provode se i stroge biosigurnosne mjere u lovištima iz kojih i prijeti najveća opasnost za populaciju domaćih svinja. Da bi se mjere učinkovito provele i opasnost od izbijanja afričke svinjske kuge svela na minimum, svi dionici sustava moraju dati svoj maksimum.
 
Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji sa županijama, organiziralo niz edukativnih radionica za lovce, lovačke udruge, trgovačka društva koja gospodare s lovištima i ovlaštene veterinare s ciljem podizanja svijesti za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja virusa ASK.
 
Raspored održavanja radionica do kraja ožujka:
 

  • 8. ožujka 2019. godine u 11 sati u prostorijama HGK – Županijska komora Koprivnica, Frankopanska 3, Koprivnica
  • 11. ožujka 2019. godine u 10 sati u Velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije, dr. A. Starčevića 8, Bjelovar
  • 12. ožujka 2019. godine u 11 sati u Kulturno informativnom centru Gospić (KIC-u) , Budačka 12, Gospić
  • 13. ožujka 2019. godine u 11 sati u županijskoj vijećnici, Županijska 7, Požega
  • 22. ožujka 2019. (petak), s početkom u 11,00 sati u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije, P. Krešimira IV br. 1 u Slavonskom Brodu

 
U edukativne svrhe izrađeni su i leci koj možete preuzeti ovdje:


Ovlašteni veterinari započeli su s obilascima gospodarstava na kojima se drže svinje u svrhu kategorizacije u odnosu na biosigurnost. Podsjećamo posjednike svinja da se pridržavaju propisa o označavanju, premještanju i prometu životinja, da spriječe kontakt svojih životinja s divljim svinjama te da je zabranjeno pašno držanje svinja i ispuštanje svinja na otvoreni prostor, osim ako se svinje drže u prostoru ograđenom dvostrukom ogradom. Prijava uginulih domaćih i divljih svinja je obavezna u svrhu testiranja uzoraka organa uginulih domaćih i divljih svinja kako bi se isključila prisutnost bolesti, a važno je osigurati i neškodljivo zbrinjavanje nusproizvoda nastalih tijekom klanja svinja za vlastite potrebe u skladu s posebnim propisima. Na farmama je nužno osigurati provedbu biosigurnosnih mjera (dezinfekcija, primjena higijenskih mjera u objektima i od strane osoblja, onemogućavanje kontakta s divljim svinjama, postavljanje ograda, zabranjeno držanje svinja i ispuštanje svinja na otvoreni prostor i sl), a slično vrijedi i za lovišta (dezinfekcija obuće, opreme i vozila prije i nakon lova; vozila koja se koriste u lovištu, posebno za prijevoz trupova odstrijeljenih divljih svinja, moraju biti za to odobrena od odgovorne osobe i prije i poslije lova, odnosno prije izlaska iz lovišta moraju biti dezinficirana; odrobljavanje se može provoditi isključivo na za to određenim mjestima (prostoru); postavljanje kontejnera ili određivanje lokacije za otpad (organi, koža, otpad životinjskog podrijetla) i neškodljivo uklanjanje; kontrolu ulaska neovlaštenih osoba i vozila u područje lovišta; zabranu odlaganja proizvoda i otpada životinjskog podrijetla na području lovišta, osim na za to posebno određenim lokacijama ili kontejnerima.

Pozivamo sve posjednike svinja i lovce da se za sva pitanja obrate u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 01/6443-540, odnosno da se obrate svojim veterinarima te da svako uginuće i pojavu znakova bolesti odmah prijave veterinaru.
Informacije o kliničkoj i patoanatomskoj slici dostupne su na ovom linku.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.