Cijene nafte i dalje na niskim razinama

Cijene nafte i dalje na niskim razinama

Kratkotrajni pritisci na rast cijena nafte vidljivi posljednjih tjedan dana pokazatelj su kako  usporavanje rasta ekonomije Kine utječe na kretanje cijena nafte i naftnih derivata budući da je Kina jedan od najvećih potrošača nafte i naftnih derivata. Kina je jučer objavila kako planira u ovoj godini ostvariti rast gospodarstva u rasponu od 6,0 do 6,5%, što je manje od ostvarenog prošlogodišnjeg rasta koji je iznosio 6,6%. To je utjecalo na blagi pad cijena sirove nafte zabilježen jučer na početku dana trgovanja.

Cijena sirove nafte tipa Brent i cijena sirove nafte WTI bile su u laganom padu, da bi danas trgovanje započelo također u minusu. Cijena sirove nafte Brent na londonskom tržištu danas je trgovanje započela na 65,49 dolara po barelu, što je 0,56% niže od zaključne jučerašnje cijene. Posljednjih se tjedan dana cijena sirove nafte Brent kreće u rasponu od 64,70 do 67,00 dolara po barelu. Cijena sirove nafte WTI na američkom tržištu započela je danas trgovanje na 56,28 dolara po barelu, što predstavlja blagi pad od 0,50% u odnosu na jučerašnju zaključnu cijenu nafte WTI, dok se kretanje cijene u posljednjih tjedan dana nalazi u rasponu od 55,40 do 57,30 dolara po barelu. Ovakvom je kretanju cijene sirove nafte WTI pridonijela proizvodnja sirove nafte u SAD-u koja je povećana za gotovo 3 milijuna barela po danu te utječe izravno na povećanu ponudu, koja je trenutno prisutna na američkom tržištu.

Također, posljednji podaci govore u prilog znatnijem povećanju zaliha sirove nafte u SAD-u. S druge strane, članice organizacije OPEC i dalje reduciraju svoju proizvodnju radi zasićenosti tržišta. Kretanje cijena nafte u narednim će tjednima biti vrlo vjerojatno pod utjecajem optimizma u vezi s rješavanjem sporazuma između SAD-a i Kine te pod utjecajem rasta zaliha sirove nafte i same proizvodnje u SAD-u, koji vrši kontinuirane kratkotrajne pritiske na rast cijena, ali i sve veću volatilnost kretanja samih cijena. Ipak, cijene sirove nafte u prvom kvartalu ove godine lagano rastu, no promatrajući godišnja kretanja možemo reći da su one na niskim razinama.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.