Poljoprivrednici u Splitu potpisali 175 ugovora vrijednih 88 milijuna kuna

TOLUŠČ

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić otvorio je 27. veljače, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, 24. međunarodni sajam GAST, koji se održava u Spaladium areni. GAST objedinjava osam specijaliziranih sajmova turističko-ugostiteljskog sektora i profilirao se u jedan od najznačajnijih mjesta susreta turističkih djelatnika, prateće industrije i nezaobilaznih proizvođača hrane.„Povezivanje domaćih proizvođača hrane s hotelima i restoranima važna je nadogradnja naše gastro ponude. I ja kao turist i posjetitelj neke zemlje želim jesti lokalne specijalitete od lokalno uzgojene hrane. Ne samo iz znatiželje već i zbog činjenice da je takva hrana, bez obzira na recept, najkvalitetnije i najzdravije što mogu priuštiti sebi i svojoj obitelji. Ja ne mogu nikoga prisiliti da u ponudu stavi domaće proizvode, ali potrošači su uvijek pokazivali što žele i što očekuju, a turisti su značajni potrošači u Lijepoj našoj.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić u Spaladium areni.Za vrijeme boravka u Splitsko-dalmatinskoj županiji potpredsjednik Vlade RH i ministar Tolušić obišao je poljoprivrednike s tog područja: tvrtku STELLA MEDITERRANEA  D.O.O, OPG Jagode Alfirević te Braniteljsku zadrugu Tvrda stina.

Ministarstvo poljoprivrede danas je u Splitu organiziralo interaktivnu radionicu na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar Tolušić zajedno sa županom Blaženkom Bobanom uručio 175 ugovora ukupne vrijednosti 88 milijuna kuna korisnicima operacija 6.1.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“, 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih aktivnosti u ruralnim područjima“ i 7.4.1. izgradnja dječjih vrtića iz Programa ruralnog razvoja. 

Radionicu su vodili Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ujedno i potpisnica ugovora, i Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra. Kroz radionicu poljoprivrednici su upoznati s osnovnim pravilima kojih se moraju pridržavati kako bi uspješno proveli i završili projekte.Sredstva će biti utrošena za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika, razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu te izgradnju i rekonstrukciju vrtića.Na pitanja o budućnosti hrvatske poljoprivrede, Programu ruralnog razvoja u idućem programskom razdoblju do 2027. godine nakon radionice je odgovarao ministar Tomislav Tolušić koji je s poljoprivrednicima razgovarao o planu natječaja Programa ruralnog razvoja u ovoj godini.  

„Oduševljen sam interesom mladih poljoprivrednika za mjeru 6.1.1. i projektima koje su prijavili. Ispod crte je ostalo šestotinjak dobro smišljenih projekata naših mladih poljoprivrednih nada. Zato smo odlučili povećati alokaciju za 22 milijuna eura kako bi svi oni koji imaju dovoljan broj bodova na trećem natječaju ušli u ovogodišnje financiranje i realizirali svoje ideje. Te ugovore potpisivat ćemo kroz iduća tri mjeseca jer se paralelno obrađuju i svi ostali natječaji, a Agencija za plaćanja radi punom parom. Najviše interesa za Program ruralnog razvoja iskazuju upravo mladi i mali  poljoprivrednici zato ćemo se na njih fokusirati i u idućem programskom razdoblju“  – izjavio je Tolušić u Splitu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.