SAD će povući tisuće vojnika iz Afganistana

SAD će povući tisuće vojnika iz Afganistana

SAD se priprema povući snage iz Afganistana u sklopu sporazuma s talibanima da se završi gotovo dvadesetgodišnji rat, objavili su američki mediji u petak.

The Washington Post i CNN citirali su neimenovane izvore koji kažu da će se prema dogovoru američke snage u Afganistanu smanjiti od oko 14.000 na 8.000-9.000.

Sporazum bi također zahtijevao da počnu izravni pregovori s kabulskom vladom, koju militanti nazivaju "režimskim lutkama na koncu".

Prema dogovoru drastično bi se smanjio i broj osoblja u američkoj ambasadi u Kabulu i broj pripadnika sigurnosnog osoblja, objavio je CNN.

Izvješće su se pojavila pošto je Zalmay Khalilzad, posebni američki predstavnik za pomirenje u Afganistanu, u srijedu rekao da je SAD voljan "zaključiti sporazum" ako talibani obave svoj dio u napredovanju pregovora između dviju stana.

SAD i talibani od prošle godine održavaju susrete u nadi da će se postići mirno rješenje afganistanskog sukoba, a novi krug pregovora trebao bi početi u Dohi za nekoliko dana.

Talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid rekao je u četvrtak da "postoji nada da bi se rješenje moglo finalizirati u ovom krugu".

Washington želi da talibani zajamče da Afganistan neće postati sigurna luka za teroriste, a talibani su fokusirani na povlačenje svih stranih snaga pod vodstvom SAD-a iz Afganistana.

Prema SAD-u, sporazum također uključuje primirje.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/532604/sad-ce-povuci-tisuce-vojnika-iz-afganistana

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.