WiFi4EU - besplatan Wi-Fi za građane Europe

WiFi4EU - besplatan Wi-Fi za građane Europe

Koliko ste se puta našli u situaciji kako putem interneta tražite informacije o nekom povijesnom lokalitetu u gradu koji ste posjetili, prenosite video zapis s koncerta u gradskom parku, tražite najbližeg javnog bilježnika ili jednostavno koristite navigaciju kako biste pronašli najbrži put do neke lokacije? Vjerujemo barem jednom!

U takvim prilikama, besplatan WiFi i više je nego dobro došao, zar ne? Upravo besplatan pristup bežičnom internetu glavni je cilj inicijative WiFi4EU koju je Europska komisija pokrenula 2018. godine.

Što je WiFi4EU i kako funkcionira?

U okviru inicijative WiFi4EU Europska komisija želi osigurati besplatan pristup bežičnom internetu za sve građane EU u javnim prostorima. Svi građani, kako lokalni stanovnici, tako i posjetitelji, tako će moći koristiti Internet besplatno putem WiFi pristupnih točaka u parkovima, muzejima, zdravstvenim ustanovama, upravama i ostalim javnim prostorima.

Proračun inicijative iznosi ukupno 120 milijuna EUR za razdoblje 2018. – 2020., a Europska komisija sufinancira postavljanje WiFi pristupnih točaka putem vaučera u vrijednosti 15 tisuća EUR. 

Tko i kako može sudjelovati?

Inicijativa WiFi4EU dostupna je tijelima javnog sektora država članica EU-a te državama sudionicama iz Europskog gospodarskog prostora (Norveška i Island). Prijaviti se mogu općine i udruženja koja su osnovale općine koja djeluju u ime svojih članova, a popis subjekata koji se mogu prijaviti dogovara se s državama članicama. U Hrvatskoj se popis subjekata određuje u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Kako bi se prijavile za sudjelovanje u inicijativi, općine ili udruženja općina se najprije trebaju registrirati na portalu wifi4eu.ec.europa.eu i ispuniti sve potrebne podatke. Nakon toga, kada službeni poziv za prijave bude pokrenut, potrebno je prijaviti se u sustav i podnijeti prijavu. Do kraja 2020. organizirat će se još dva poziva, od kojih jedan već ove godine. Točan datum sljedećeg poziva za podnošenje prijava objavit će se uskoro na stranicama portala WiFi4EU, ali i službenoj internetskoj stranici Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te društvenim mrežama.

Kako se odabiru korisnici WiFi4EU vaučera?

Općine koje će postati korisnici WiFi4EU biraju se prema redoslijedu podnošenja na temelju datuma i vremena podnošenja zahtjeva odnosno vremena kad su pritisnuli gumb za podnošenje zahtjeva na portalu. Pritom se osigurava da sve države članice dobiju barem minimalni broj vaučera.

Tijekom prvog poziva za dodjelu WiFi4EU sredstava(link is external) koji je proveden od 7. do 9. studenoga 2018. godine prijavilo se više od 13 tisuća općina iz cijele Europe, a dodijeljeno je ukupno 2.800 vaučera. Od prijavljenih 555 jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske, na natječaj se prijavilo 366 od kojih je 224 i dobilo vaučere u iznosu od 15 tisuća EUR. U drugom pozivu koji je održan od 4. do 5. svibnja 2019. odaziva je također bio odličan, a prijavilo se više od 10 tisuća općina, čak četiri tisuće u prvih deset sekundi nakon otvaranja prijava. U drugom pozivu 142 hrvatska grada i općine dobili su vaučere.

Kako funkcionira WiFi4EU?

Svaka općina tijekom cijelog trajanja inicijative WiFi4EU može iskoristiti samo jedan vaučer. Općine kojima je dodijeljen vaučer u jednom pozivu ne mogu podnijeti zahtjev u kasnijim pozivima, a općine koje nisu bile uspješne mogu ponovno pokušati i podnijeti zahtjev u sljedećim pozivima.

Nakon što općina dobije vaučer, u roku od 18 mjeseci mora osigurati uspostavu pristupne točke za WiFi4EU. Vaučer WiFi4EU pokriva troškove opreme i ugradnje pristupnih točaka za Wi-Fi, a općine koje dobiju vaučer plaćaju povezivost (internetska pretplata) i održavanje opreme kako bi mogle pružati besplatnu i visokokvalitetnu bežičnu vezu najmanje tri godine.

Pristupne točke ugrađuju poduzeća za instaliranje bežičnog interneta, a na odabir poduzeća koja instaliraju Wi-Fi mreže primjenjuje se postupak javne nabave. Pritom, za sva poduzeća koja pružaju uslugu instaliranja pristupnih točaka, otvoren je poziv za prijave putem portala wifi4eu.ec.europa.eu. Popis registriranih poduzeća bit će objavljen i poslan općinama što će im omogućiti bolji pregled potencijalnih poduzeća za instaliranje na svojem području.

Veselite li se i vi sljedećem pozivu za prijave za besplatan pristup bežičnom internetu u javnim prostorima u okviru inicijative WiFi4EU?

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.