Postignut sporazum o klimi, ali bez SAD-a

Postignut sporazum o klimi, ali bez SAD-a

Članice G20, skupine najrazvijenijih zemalja svijeta, postigle su danas u Osaki sporazum o klimi, no u njemu, kao i na prethodna dva summita, ne sudjeluju Sjedinjene Države, objavili su francuski i njemački predstavnici na skupu. 

- Prihvaćen je tekst o klimi, doznaje se iz okruženja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prije završne sjednice i zatvaranja skupa G20.

Ovaj sporazum, u formatu 19+1, reafirmira potporu 19 država, uključujući Kinu, Francusku i Njemačku, velikom sporazumu protiv klimatskih promjena, potpisanom 2015. u Parizu, iz kojeg su se Sjedinjene Države povukle 2017. Sporazum je na summitu u Osaki postignut jutros, nakon dugih pregovora koje je otežavala namjera SAD-a da blokira deklaraciju na isti način kako je to učinio kad su bile u pitanju deklaracije G20 iz Hamburga 2017. i Buenos Airesa 2018., objavilo je francusko predsjedništvo. 

Posljednjih dana spominjalo se da neke od velikih zemalja razmatraju moguće povlačenje iz sporazuma, približavajući se američkim pozicijama, no francusko predsjedništvo objavilo je da je svih 19 država "potvrdilo svoju potporu sporazumu iz Pariza".

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su se članice G20 u Osaki, vezano uz klimu, složile oko teksta vrlo sličnog onomu otprije godinu dana, nakon veoma teških pregovora.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/524030/postignut-sporazum-o-klimi-ali-bez-sad-a

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.