SAD: Ostavka šefa za carine zbog afere s djecom migranata

SAD: Ostavka šefa za carine zbog afere s djecom migranata

Voditelj američke Uprave za carine i zaštitu granicas najavio je ostavku u utorak u jeku polemike nakon otkrića nevladine udruge o nehumanim uvjetima smještaja djece ilegalnih migranata, zbog čega su demokrati najavili zakon o 4,5 milijarda dolara pomoći za migrantsko pitanje, no predsjednik Donald Trump zaprijetio vetom.

Američka savezna agencija objavila je da će John Sanders koji je agenciju vodio od travnja, a praćen je kritikama zbog lošeg postupanja s djecom migrantima u pritvoru, otići s dužnosti 5. srpnja.

Odvjetnici tvrde da je 250 djece držano u lošim uvjetima u prenapučenoj postaji granične straže u Teksasu u prostorijama bez madraca, bez dovoljno hrane i vode u što se uvjerila nevladina udruga koja ih je prošli tjedan obišla. 

Izvješće Human Rights Watcha potaknulo je javnu raspravu o uvjetima života maloljetnika koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Države.

Zbog izvješća o prenatrpanim prostorijma u kojima su smještena mala djeca i manjkavim higijenskim uvjetima demokrati u američkom Kongresu kazali su kasno u utorak da planiraju hitno izglasati paket pomoći vrijedan 4,5 milijarda dolara za rješavanje migrantskog pitanja uz američko-meksičku granicu.

Predjednik Trump, republikanac, zaprijetio je u ponedjeljak navečer da će staviti veto na nacrt zakona. Ustvrdio je da će odredbe koje su unijeli demokrati, učiniti Ameriku "manje sigurnom" zemljom.

Međutim,  Hakeem Jeffries iz Zastupničkog doma očekuje da će Trump potpisati zakon unatoč prijetnji vetom.

- Nehumano je držati tu djecu u tako užasnim uvjetima, kazao je Jeffries.

Mrlja na Trumpovoj migracijskoj politici

Posjet nevladine organizacije prihvatilištu u Teksasu u nadležnosti američke policije kojim je utvrđeno da više od 250 djece boravi ondje u katastrofalnim higijenskim uvjetima, potaknuo je raspravu o uvjetima života maloljetnika koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Države.

Ministarstvo zdravstva (HHS) objavilo je u ponedjeljak da 249 djece zatvorene u centru u Clintu blizu El Pasa u Teksasu treba biti premješteno pod njihov nadzor od utorka i da je pronašlo mjesta u prihvatilištima za većinu te djece, objavio je CNN.

Demokratska zastupnica Teksasa Veronica Escobar zatražila je prošlog tjedna obrazloženje Uprave za carinu i zaštitu granica (Customs and Border Protection, CBP) pošto je Human Rights Watch otkrio da djeca bez roditeljske pratnje ili članova uže obitelji borave u veoma lošim uvjetima, u prenapučenim prostorijama bez madraca.

- Vidjela sam trogodišnje dijete raščupane kose koje hriplje, u blatnjavim hlačama i koje je jedva gledalo od umora, rekla je u priopćenju Clara Long, članica izaslanstva koje je posjetilo prihvatilište Clint blizu El Pasa, u Teksasu.

Kako navodi HRW, djeca u Clintu "nemaju redovit pristup tušu i čistoj odjeći", neka se nisu prala "tjednima", nemaju sapuna i nerijetko imaju uši. Petnaest malodobnika je oboljelo od gripe i morali su ih smjestiti u karantenu zbog njihova zdravstvenog stanja.

Na saslušanju 18. lipnja u San Franciscu vladina odvjetnica je nepostojanje sapuna i četkice za zube obrazložila time da oni nisu obuhvaćeni pojmom "sigurnog i zdravog" smještaja predviđenog zakonom za maloljetnike bez pratnje.

To je obrazloženje podiglo buru. Nekadašnji američki taoci somalijskih gusara i afganistanskih talibana oglasili su se na Twitteru poručivši da su se u njihovim zatvorima imali čime prati.

Mlada demokratska zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez je prošlog tjedna usporedila ta prihvatilišta s "koncentracijskim logorima" kojima upravlja "fašistička" administracija.

Po američkom migracijskom zakonu maloljetnike bez pratnje odraslih CBP ne može držati dulje od 72 sata, nakon čega ih mora vratiti obitelji ili uputiti u prihvatilište HHS-a.

A granična policija ima pune ruke posla - u svibnju je uhitila 144.000 ljudi - pa smještajni kapaciteti u nadležnosti američkog ministarstva zdravstva više nisu dostatni.

Nakon bure u javnosti i objave HHS-a da su djeca premještena The New York Times je izvijestio da je stotinjak maloljetnika ponovno u utorak smješteno u centar u Clintu.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/523374/sad-ostavka-sefa-za-carine-zbog-afere-s-djecom-migranata

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.