Trump: Sankcije Iranu usmjerene su na vrhovnog vođu

Trump

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu o novim sankcijama Iranu uperenih protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i drugih visokih dužnosnika kao odmazdu za rušenje američke bespilotne letjelice, no neke sankcije bile su planirane i prije incidenta. 

Trump je prvo poručio novinarima da su sankcije, usmjerene na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, odgovor na rušenje američkog drona prošlog tjedna. Teheran tvrdi da je letjelica povrijedila iranski zračni prostor, što Washington odbacuje. 

- Vrhovni vođa odgovoran je za "neprijateljsko ponašanje režima". Sankcije koje će se nametnuti kroz izvršnu uredbu će uskratiti pristup glavnim financijskim resursima iranskom vrhovnom vođi i njegovu uredu, rekao je Trump. 

Administracija predsjednika Trumpa želi prisiliti Teheran na otvorene razgovore o iranskom nuklearnom i balističkom programu i njegovih aktivnostima u regiji, no Teheran odbacuje tu ponudu sve dok Washington ne povuče prethodno nametnute sankcije. Trump je poslije kazao da bi sankcije bile nametnute Iranu i bez rušenja bespilotne letjelice. One su "snažan i proporcionalan odgovor na iranske povećane provokacije", ustvrdio je Trump te "istaknuo da će pritisak na Teheran biti sve dok taj režim ne odustane od opasnih aktivnosti". 

Washington okrivljuje Teheran i za napade na komercijalne tankere proteklih tjedana u Zaljevu, a Iran te optužbe odbacuje. 

I ministar financija SAD-a Steven Mnuchin priznao je da su nove sankcije na Iran djelomice bile planirane prije rušenja drona, piše agencija dpa.

- Nove sankcije blokirat će desetke milijarda dolara i prerezati izvore financiranja za Čuvare islamske revolucije, rekao je Mnuchin. Najavio je da će sankcije kasnije ovog tjedna nametnuti i iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu. 

Iran je danas objavio da su američki kibernetički napadi na iransku vojsku bili neuspješni. Washington je opetovano nametao sankcije Teheranu još od prošle godine kada se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. kako bi suzbio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija. 

Poziv SAD-u na diplomatska rješenja u vezi s Iranom

Velika Britanija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su Sjedinjene Američke Države na pronalaženje "diplomatskih rješenja" kako bi se smanjile trenutačne napetosti s Iranom.

- Pozivamo Iran da prekine svako djelovanje koje može ugroziti regionalnu stabilnost i da se pronađu diplomatska rješenja radi smanjenja napetosti, istaknule su te zemlje u zajedničkom priopćenju.

Tekst je objavio SAD u vrijeme dok američki državni tajnik Mike Pompeo, tvorac politike "maksimalnog pritiska" na Iran, boravi u posjetu u Emiratima i u Saudijskoj Arabiji, saveznicima Washingtona i velikim suparnicima Teherana.

Izvor: HRT

Poveznica:  https://vijesti.hrt.hr/523108/trump-sankcije-iranu-usmjerene-su-na-vrhovnog-vou

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.