Istraga zbog požara u Notre-Damu, nema naznaka podmetanja požara

Notre-dame

Stotine milijuna eura obećane su za obnovu Notre-Damea nakon što je razorni požar djelomično uništio francusku katedralu. Katastrofalni požar nakon osam sati borbe stavljen je pod nadzor. Ispred katedrale u utorak popodne bila je prilično kaotična situacija jer tisuće turista nadiru iz svih smjerova - svi žele fotografirati katedralu ili ono što je od nje ostalo, javio je HRT-ov reporter Miro Aščić.

Katedrala Notre-Dame bila najpoznatija turistička atrakcija u Parizu, koju godišnje posjeti do 13 milijuna turista. Trenutačno je cijeli prostor oko katedrale u potpunosi blokiran i u njemu je policija.

U crkvi starijoj od 800 godina potpuno je izgorio toranj, koji se i srušio, a ubrzo i cijeli krov. Ured pariškog tužitelja objavio je da je pokrenuo istragu. Rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesretni slučaj te sumnjaju da je povezana s obnovom crkve.

Laurent Nunez, pomoćnik francuskog ministra unutarnjih poslova, kazao je kako se zbog građevinskih radova "stvari neizbježno povezuju". Rekao je i da je istraga u tijeku te da opasnosti od požara više nema. 

- Neka se područja još natapaju jer je vatra noćas ponovno izbijala na nekim mjestima, ali sve je pod kontrolom - rekao je, dodavši da će biti potrebna provjera stanja ostatka građevine.

Potresne snimke: Kako je gorio Notre-Dame

HRT je na svojem portalu, kao i na društvenim mrežama, jučerašnji nemili događaj pratio iz minute u minutu, a ovo su neki od najpotresnijih prizora zabilježenih u ponedjeljak nakon izbijanja požara.

Vatrogasci su ušli u zapaljenu crkvu i spasili mnoge dragocjenosti, iako je dio slika ostao unutra i prijeti im oštećenje zbog dima i vode, izjavio je ministar kulture Franck Riester. 

Monsinjor Patrick Chauvet, kustos katedrale, objavio je da je spašena nekoliko stoljeća stara kruna od trnja i tunika za koju se vjeruje da ju je nosio sveti Ljudevit, francuski kralj iz 13. stoljeća. Bakrene skulpture dvanaest apostola i četiri evanđelista uklonjene su prošli tjedan u sklopu renoviranja.

VIDEO: Notre-Dame  u plamenu - sačuvana struktura katedrale 

Znamenita katedrala, koja se smatra jednim od najboljih primjera francuske gotičke katedralne arhitekture, duboko je ukorijenjena u parišku povijest - otkako je 1163. počela gradnja, koja je trajala dvjesto godina. U njoj se Napoleon okrunio za francuskog cara, a njezina golema zvona objavila su i da je grad oslobođen od nacističke vlasti 24. kolovoza 1944. Novi život 1831. udahnuo joj je Victor Hugo romanom o grbavcu Quasimodu i ciganskoj ljepotici Esmeraldi. Krov od hrastovih greda, popularno zvan "šuma", bio je dragulj srednjovjekovne arhitekture s nekim dijelovima strukture starijima od 800 godina. 

Dr. Dino Milinović s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu rekao je za HRT da je požar u Notre-Dameu veliki šok, događaj u rangu najvećih katastrofa na području kulturne baštine. 

Papa Franjo pozvao je da se "svi mobiliziraju" da katedrala Notre Dame ponovno bude "arhitektonski dragulj iz kolektivnog sjećanja".

- Pozdravljajući hrabrost i rad vatrogasaca koji su intervenirali kako bi obuzdali požar, izražavam želju da katedrala Notre Dame ponovno postane, zahvaljujući obnovi i mobilizaciji sviju, lijepa kutijica za nakit u srcu grada, znak vjere onih koji su je podigli, matična crkva vaše biskupije, arhitektonsko i duhovno nasljeđe Pariza, Francuske i čovječanstva, poručio je Papa u brzojavu upućenom nadbiskupu Pariza, msgr. Michelu Aupetitu.

Struktura katedrale spašena je i oba su prednja tornja sigurna, a vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje jednog od glavnih zvonika. Jedan vatrogasac teško je ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva. Istraga je pokazala da je požar počeo u potkrovlju katedrale te da nije bio podmetnut. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će svi zajedno obnoviti Notre-Dame. Kazao je da će katedrala biti obnovljena u roku od pet godina.

Francuska organizacija Fondation du Patrimoine čiji je cilj očuvanje francuskog nasljeđa, pokrenut će međunarodni poziv za prikupljane novca za obnovu koja će vjerojatno stajati stotine milijuna eura. Pokrenute su i kampanje u Sjedinjenim Državama, a mnogi su putem društvenih mreža najavili svoje doprinose. 

Dva najbogatija Francuza, Francois-Henri Pinault, izvršni direktor grupe Kering, vlasnice brendova Gucci i Yves Saint Laurent, najavio je 100 milijuna eura, a Bernard Arnault, većinski vlasnik grupacije LVMH, kazao je da će dati 200 milijuna eura donacije. "Ova tragedija pogađa sve Francuze i prije svega one koji su vezani za duhovne vrijednosti", priopćio je Pinault. 

Parizu stižu poruke potpore iz cijelog svijeta. Vijećnica San Francisca u znak solidarnosti zasjala je u bojama Francuske. 

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/505384/notre-dame-jutro-poslje-macron-obnovit-cemo-katedralu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.