Poraz u tri najveća turska grada teško su pala Erdoganu

Turska

Veliki preokret na lokalnim izborima nedavno održanim u Turskoj. Konzervativna stranka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana izgubila je na izborima u tri najveća grada: Istanbulu, Ankari i Izmiru. Pobijedila je oporbena Republikanska narodna stranka. Veliki je to udarac za Erdogana posebno zato što je izgubio potporu u Istanbulu u kojemu je 1994. i počeo svoju političku karijeru. 

Borba za vlast u najvećim gradovima nastavila se i nakon izbora. Vladajuća Stranka pravde i razvoja uložila je žalbu i zatražila novo prebrojavanje glasova. No ono je samo potvrdilo da kandidat oporbene Republikanske narodne stranke Ekrem Imamoglu ima dovoljno glasova da postane novi gradonačelnik najvećeg i najmoćnijeg turskog grada - Istanbula.

Izbori će donijeti vjetar promjena, i to nabolje, uvjereni su građani. A Stranka pravde i razvoja prvi će put nakon 2001. morati koalirati u pojedinim regijama i gradovima. Običan puk sve teže živi i za to krivi predsjednika Erdogana. Prošlogodišnja valutna kriza strmoglavila je tursko gospodarstvo. Ismail Akin morao je zatvoriti trgovinu. Još nije otplatio dug. Ovaj put glasovao je za oporbu.

Recep Tayiip Erdogan najmoćniji je turski čelnik nakon osnivača države Kemala paše Ataturka. Svoj uspjeh gradio je na snažnom gospodarskom rastu i potpori konzervativnih krugova. Ne tako davno 2017. turski je BDP strelovito rastao. Te godine iznosio je 7,5 posto. A onda se sve počelo urušavati. 

Kako su se vlast i ovlasti predsjednika širile, sve veći broj građana to mu je počeo zamjerati. Nisu mu prigovarali samo zbog autokratskog vladanja nego i zbog polarizacije zemlje. Tu su i cenzura medija te čistke u državnim službama koje je provodio nakon neuspjela puča. 

Poraz u tri najveća turska grada teško su pala Recepu Erdoganu, koji je žestoko sudjelovao u predizbornoj kampanji. Mnogi upozoravaju da se oporba ne bi trebala previše veseliti. Jer bi pod izgovorom sigurnosti nepoželjne gradonačelnike lako mogao zamijeniti prinudnim upraviteljima iz svoje stranke. Situacija je to koja se prije dogodila u kurdskim područjima.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/503507/poraz-u-tri-najveca-turska-grada-tesko-su-pala-erdoganu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.