Tijesna pobjeda Netanyahua

Netanyahu

Dosadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu pobjednik je parlamentarnih izbora. Osigurao je peti mandat na čelu vlade, objavio je u srijedu TV Kanal 12.

Nakon prebrojenih 96 posto glasova, Netanyahuov Likud dobio je 37 mjesta u Knessetu, a Plavo-bijeli koje vodi bivši general Benny Gantz dobili su 36.

Iako nijedna stranka nema većinu u Knessetu koji ima 120 mjesta, rezultati stavljaju Netanyahua u snažniju poziciju za stvaranje koalicijske vlade s desnim strankama, ključnima za konačnu pobjedu.

- Ovo je velika pobjeda, rekao je Netanyahu pristašama u kasnonoćnom govoru u stožeru Likuda, upozorivši da je duga noć, a možda i dan u očekivanju konačnih rezultata.

Ako pobijedi, Benjamin Netanyahu (69) ovo će ljeto postati premijer s najduljim stažem u 71-ogodišnjoj povijesti zemlje.

On kaže da je već počeo razgovarati s mogućim koalicijskim partnerima.

Gantz je također proglasio pobjedu, nakon što su objavljeni rezultati izlaznih anketa. 

- Mi smo pobjednici. Želimo zahvaliti Benjaminu Netanyahuu za njegovu službu naciji.

Politički analitičar Olfer Zalzberg rekao je da i Likud i Plavo-bijeli moraju vidjeti kako dišu male stranke, da bi znali imaju li dovoljnu potporu za koaliciju.

- Netanyahu je bliži uspostavi još jedne desne vlade, ali morat ćemo pričekati i vidjeti, kazao je.

Komentirajući izbore, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat kazao je: 

- Izraelci su glasovali za očuvanje statusa quo. Rekli su 'ne' miru i 'da' okupaciji.

Netanyahuova popularnost bila je načeta nizom korupcijskih afera koje se posljednjih godina vežu uz njegovo ime.

S druge strane, savez centrističkih stranaka Plavo-bijeli Bennyja Gantza, bivšeg načelnika izraelskog glavnog stožera, i popularnog zastupnika Yaira Lapida predstavlja se kao savez neokaljan korupcijskim aferama i s bogatim vojnim iskustvom. 

Međutim, za razliku od svojih 'najljućih' političkih protivnika, Netanyahu ima višedesetljetno političko iskustvo. Čak četrdesetak stranaka natjecalo se na izborima za Knesset, a izborni prag je bio 3,25 posto.

Pompeo se nije usprotivio eventualnoj izraelskoj aneksiji židovskih naselja na Zapadnoj obali

Netanyahu je rekao u subotu da planira anektirati židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ako pobijedi na izborima i dobije još jedan mandat.

Na pitanje demokratskog senatora Chrisa Van Hollena protivi li se administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa "jednostranoj aneksiji cijele Zapadne obale ili njezina dijela", Mike Pompeo odbio je odgovoriti.

- Vidjet ćete naš prijedlog, rekao je nekoliko puta, misleći na mirovni plan koji već gotovo dvije godine u velikoj tajnosti priprema mala ekipa ljudi koju je imenovao Trump, a vodi je njegov savjetnik i zet Jared Kushner.

- Izraelci i Palestinci odlučit će kako to riješiti, rekao je, dodajući da će im Washington predložiti "različite, jedinstvene ideje".

Ako dođe do aneksije Zapadne obale ili njezina dijela, to će "potkopati svaki napor prema mirovnom rješenju", odgovorio je Pompeu senator Van Hollen.

Palestinci žele državu koja bi uključila Zapadnu obalu, istočni Jeruzalem i pojas Gaze.

Oko 500.000 Izraelaca živi na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, na područjima na kojima također živi više od 2,6 milijuna Palestinaca.

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/503664/tijesna-pobjeda-netanyahua

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.