Kaos u Libiji: Haftar na 11km od Tripolija

Libija

Snage generala Kalife Haftara i postrojbe odane vladi u Tripoliju bore se u predgrađima libijskoga glavnog grada u srijedu, a zbog borbi tisuće stanovnika morale su napustiti svoje domove. 

Libijska nacionalna vojska (LNA), snage zapovjednika Kalife Haftara zauzele su položaje u predgrađima oko 11 kilometara južno od grada, a ulazak u grad blokiraju metalni kontejneri i kamioneti na kojima su postavljene strojnice.

Stanovnici svjedoče o tome da nad Tripolijem bruje avioni LNA te da odjekuju zvuci sukoba u predgrađima. Haftarove snage kratko su zauzele bivši međunarodni aerodrom ranije ovaj tjedan, no Seradžove snage ponovno su ga osvojile, a LNA se učvrstila dalje na jugu, rekli su svjedoci.

UN je rekao da je domove napustilo najmanje 4500 stanovnika Tripolija, većina ih se maknula od zona sukoba na sigurnija gradska područja. No u zamci je ostalo još mnogo više ljudi. 

Snage LNA iz svojeg uporišta na istoku Libije zauzele su rijetko naseljen no naftom bogat jug ranije ove godine, prije no što su prije tjedan dana krenule prema Tripoliju, gdje je sjedište međunarodno priznate vlade premijera Fajeza al Seradža.

Libija je podijeljena između suparničke istočne i zapadne uprave od 2011. nakon svrgavanja bivšeg moćnika Moamera Gadafija.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/503841/kaos-u-libiji-haftar-na-11km-od-tripolija

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.