Vojni udar u Sudanu? Predsjednik odstupio s dužnosti

Sudan

Sudanski predsjednik Omar al-Bašir odstupio je s dužnosti i u tijeku su konzultacije o osnivanju prijelaznoga vojnog vijeća koje će voditi zemlju, rekli su vladini izvori i pokrajinski ministar u četvrtak.

Ministar proizvodnje i gospodarskih resursa u Sjevernom Darfuru Adel Madžub Husein rekao je za televizijsku mrežu Al Hadat sa sjedištem u Dubaiju da se vode "konzultacije o osnivanju vojnog vijeća koje će preuzeti vlast nakon što je predsjednik Bašir odstupio s dužnosti", navodi se.

Sudanski izvori potvrdili su izvješće i rekli za Reuters da je predsjednik Omar al-Bašir, koji je na vlasti od 1989., u predsjedničkoj rezidenciji pod "jakom stražom".

Vojska će uskoro objaviti priopćenje, a vojnici su razmješteni u Kartumu, prenijela je državna televizija.

- Vojne snage uskoro će objaviti važnu izjavu. Budite spremni, pročitana je objava na državnoj televiziji, no bez drugih detalja.

Vojska i sigurnosne snage rasporedile su vojnike oko ministarstva obrane i važnih prometnica i mostova u glavnom gradu, dok su se tisuće ljudi okupile na protuvladinim prosvjedima ispred ministarstva, potvrdio je svjedok na mjestu događaja.

Sudanska nacionalna obavještajna i sigurnosna služba objavila je da će biti pušteni svi politički zatvorenici u zemlji, a nedugo nakon toga korisnici Twittera objavili su fotografije koje prikazuju bivše zatvorenike kako se pozdravljaju s prosvjednicime.

Deseci tisuća Sudanaca zauzelo je ulice Kartuma pjevajući i uzvikujući poruke protiv Bašira. 

Prosvjednici ispred ministarstva pjevali su: "Pao je, pobijedili smo".

Državna televizija i radijske postaje emitiraju patriotske pjesme koje starije Sudance podsjećaju na vojna preuzimanja vlasti u prijašnjim epizodama građanskih nereda.

Građani više od tri mjeseca traže smjenu vlade koju optužuju za lošu ekonomsku situaciju u zemlji gdje vlada nestašica goriva i poskupljuju osnovne namirnice.

Tijekom tridesetogodišnje vladavine al-Bašir je bio majstor u okretanju frakcija sigurnosnih snaga, vojske, islamista i naoružanih plemena jednih protiv drugih.
Međutim, ovaj put e, kako ocjenjuje Reuters, podcijenio bijes mladih Sudanaca koji traže da prestane jadno ekonomsko stanje u zemlji.

Na kraju se suočio sa svakodnevnim prkosom u gradovima diljem Sudana, a protiv prosvjednika često se upotrebljavao suzavac, katkad i streljivo, pri čemu su poginuli deseci ljudi.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/504084/vojni-udar-u-sudanu-predsjednik-odstupio-s-duznosti

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.