Predsjednik Trump je elitni dio iranske vojske proglasio teroristima

Iran

Novi američki diplomatski udar na Iran. Američki predsjednik proglasio je elitni dio iranske vojske, Islamsku revolucionarnu gardu - terorističkom organizacijom. Teheran je uzvratio - večeras je cjelokupnu američku vojsku proglasio terorističkom organizacijom. 

Prvi je put SAD vojsku jedne druge zemlje - formalno proglasio terorističkom skupinom. Trumpova odluka stupa na snagu za tjedan dana. 

- Iranska revolucionarna garda sada će zauzeti svoje mjesto na istom popisu na kojem su terorističke skupine koje podržava. Među ostalima, libanonski Hezbollah, palestinski islamski džihad, Hamas, Kata'ib Hezbollah. Svi su oni na vrhu popisa svjetskih terorističkih organizacija, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo. 

Teheran je odmah uzvratio. Iransko vrhovno vijeće nacionalne sigurnosti na prijedlog zastupnika u parlamentu proglasilo je američke oružane snage terorističkom organizacijom. 

- Ova nepromišljena i nezakonita mjera prijetnja je regionalnoj i međunarodnoj stabilnosti i miru. Stoga Iran proglašava američki režim sponzorom terorizma, izjavio je Hashmatullah Felahettphe, predsjednik Komisije za nacionalnu sigurnost. 

Ova bi igra, tvrde analitičari, mogla povećati napetosti na Bliskom istoku, ali i izazvati nove oružane sukobe u regiji. Kažu - stavljanje Iranske revolucionarne garde na popis terorističkih organizacija samo je korak do proglašenja iranskog političkog vodstva - teroristima. 

- Ovaj povijesni iskorak američke administracije lišit će vodećeg svjetskog sponzora terora izdašnog priljeva novca s pomoću kojeg širi bijedu, siromaštvo i smrt. Tvrtke i banke diljem svijeta sada imaju jasnu dužnost. Ograditi se od ovakve terorističke organizacije, dodao je Pompeo. 

State Department na crnu je listu još prije stavio desetke skupina i osoba zbog suradnje s iranskom revolucionarnom gardom. Osnovana je prije 40 godina i najmoćnija je sigurnosna, vojna i ideološka organizacija u Iranu. Ima kontrolu nad velikim dijelom gospodarstva, ali i znatan utjecaj na politički sustav.

 

Izvor; HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/503240/trump-je-elitni-dio-iranske-vojske-proglasio-teroristima

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.