Tisuće na ulicama Caracasa, Guaido se vratio

Caracas

Čelnik venezuelske oporbe Juan Guaido pozvao je na prosvjede i vratio se u zemlju. Prijeti mu uhićenje jer je ignorirao sudsku zabranu putovanja izvan Venezuele. Na turneji po zemljama Latinske Amerike prikupljao je i jačao potporu svojoj kampanji za svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura. Tisuće oporbenih prosvjednika na ulicama Caracasa. Juan Guaido vratio se u zemlju. Iz zračne luke naprije objavljuje poruke na Twitteru. U jednoj piše da u Venezuelu ulazi kao slobodni građanin. Najavljuje da će doći među prosvjednike - i stigao je!- Jači smo nego ikad prije! Poznati su nam rizici s kojima smo suočeni, ali snažni smo i idemo dalje - poručuje Guaido.Bilo mu je zabranjeno da izlazi iz zemlje, ali otišao je u Kolumbiju, zatim u Brazil, Paragvaj, Argentinu... Ekvador jučer napušta zrakoplovom ekvadorske vojske.Pridružio se prosvjednicima, ali ondje bi mogao biti uhićen. Mnogi međunarodni čelnici upozorili su Madurovu vladu da ne prijeti Guaidóu.

- Bilo kakve prijetnje ili djela protiv njegova sigurnog povratka naići će na snažan odgovor Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice - upozorava na Twitteru američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.
Bio je predsjednik parlamenta kad se krajem siječnja proglasio predsjednikom, a Madura pozvao da podnese ostavku. Uz Sjedinjene Države, priznalo ga je 50-ak zemalja koje smatraju da je Madurov reizbor utemeljen na prijevari. No, Maduro na to ne pristaje, potporu nalazi u Kini, Rusiji i Kubi.
Guaido želi pojačati pritisak na Madurovu vladu. No, nije posve jasno što planira nakon dvodnevnih prosvjeda na koje je pozvao.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/492916/tisuce-na-ulicama-caracasa-guaido-se-vratio

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.