Poziv na suzdržanost nakon izmjene vatre između Indije i Pakistana

Poziv na suzdržanost nakon izmjene vatre između Indije i Pakistana

SAD, Kina i druge svjetske sile u četvrtak su Indiju i Pakistan pozvale na suzdržanost nakon što su napetosti između tih dviju zemalja eskalirale. 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da se nada da će se sukob između Indije i Pakistana završiti nakon što su se dvije nuklearne sile sukobile duž granice u spornoj regiji Kašmiru. 

Govoreći na konferenciji u Vijetnamu nakon drugog susreta sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, Trump je rekao da ima neke "relativno pristojne" vijesti iz Indije i Pakistana što međutim nije dalje objašnjavao. 

Pakistanski premijer Imran Khan pozvao je na pregovore. 

- Povijest nam govori da su ratovi puni pogrešnih procjena. Moje je pitanje, dajući oružje koje imamo, možemo li si mi dopustiti pogrešne procjene. Moramo sjesti i pregovarati, rekao je Khan za vrijeme kratkog televizijskog obraćanja naciji u srijedu. 

Pakistanski ministar Šah Mehmud Kureši razgovarao je sa svojim kineskim kolegom u srijedu navečer. On je "hitno" nazvao kineskog ministra Wanga Yia i pozvao ga da preuzme "konstruktivnu ulogu" u ublažavanju napetosti, objavilo je kinesko ministarstvo u četvrtak. 

Wang je rekao da je zabrinut zbog indijsko-pakistanskih tenzija i rekao da se nada da će se dvije susjedne zemlje suzdržati i spriječiti da se stvari pogoršaju. 

Pakistan je spreman vratiti indijskog pilota srušenog i uhićenog ovaj tjedan ako bi to ublažilo krizu sa susjedom, rekao je ministar vanjskih poslova Kureši za pakistansku televizijsku postaju Geo Tv u četvrtak. 

- Voljni smo vratiti uhićenog indijskog pilota ako će to voditi smirivanju, rekao je. 

Također je rekao kako se očekuje da saudijski ministar vanjskih poslova dođe u Pakistan s posebnom porukom prijestolonasljednika Mohameda Bin Salmana, koji je posjetio i Pakistan i Indiju ranije ovog mjeseca. 

Pakistanska vojska u srijedu ujutro priopćila je da je srušila dva indijska zrakoplova unutar zračnog prostora svoje zemlje kao odgovor na zračni napad indijskog ratnog zrakoplovstva unutar Pakistana u utorak, prvi puta od rata 1971. godine. 

Indija je u utorak izvela zračni udar u Pakistanu uperen, kako tvrdi, protiv islamističke skupine Džaiš-e-Mohamed (JeM), što je dodatno zategnulo odnose dviju nuklearnih sila zbog Kašmira oko kojeg se spore.

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/492143/poziv-na-suzdrzanost-nakon-izmjene-vatre-izmeu-indije-i-pakistana

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.