Papa svećenike pedofile nazvao - oruđem sotone

PAPA

Papa Franjo usporedio je svećeničko spolno zlostavljanje maloljetnika s ritualima poganskog prinošenja ljudskih žrtava i pozvao sve da "više nikada ne prikrivaju" takve zločine, javlja HRT. https://vijesti.hrt.hr/491363/papa-franjo-zlostavljanje-se-ne-smije-vise-nikada-prikrivati.

- Nijedno zlostavljanje ne smije se više nikada prikrivati (kao što se činilo u prošlosti) niti podcjenjivati - izjavio je papa Franjo zatvarajući u Vatikanu četverodnevni skup, prvi koji se bavi isključivo pitanjem svećeničkog spolnog zlostavljanja djece zbog čega je ozbiljno narušena vjerodostojnost Crkve te je summit već nazvan povijesnim.- To me podsjeća na okrutnu vjersku praksu kakva je u prošlosti bila raširena u nekim kulturama, prinošenje ljudskih žrtava - napose djece - kao žrtava u poganskim ritualima - rekao je Papa.

- Vrijeme je da poslušamo odjek zatomljenog krika malenih koji su bili izloženi krvnicima čija su srca anestezirana licemjerjem i moći. Ti užasni zločini moraju nestati s lica zemlje. Mnoge žrtve skrivene u obiteljima i raznim društvenim sredinama to zahtijevaju od nas - zaključio je Papa.Kad je riječ o konkretnim potezima poglavar Katoličke crkve zatražio je jačanje naputaka koje biskupske konferencije diljem svijeta trebaju provoditi.
Papa je posvetio velik dio izlaganja statističkim podacima o zločinima spolnog zlostavljanja u svijetu na svim društvenim razinama, napose u obitelji, školama, sportskim društvima. U četiri dana konferencije Papa je želio da 190 sudionika sa svih kontinenata shvati da snose pojedinačnu i kolektivnu "odgovornost" pred tim skandalima.Vjerodostojnost Katoličke Crkve, već ozbiljno potkopana brojnim aferama, dodatno je narušena u 2018. otkrićem novih skandala u Čileu, u Sjedinjenim Državama i u Njemačkoj. Predsjednike 114 biskupskih konferencija, Papa je pozvao na "konkretan" rad tako što im je već u četvrtak podijelio smjernice postupanja koje sadrže 21 točku.Organizatori su ponavljali da će biti doneseni akcijski planovi na kraju summita, svojevrstan "vademecum" s jasno popisanim koracima u postupku kod spolnog uznemiravanja i napada.

Tri člana Rimske Kurije govorila su o mogućnosti ukidanja "pontifikalne tajne" kad je riječ svećeničkom spolnom zlostavljanju. Oni traže više transparentnosti u sudskim postupcima koje provodi Crkva.Navode da žrtve koje istupaju kao svjedoci nakon davanja iskaza nikada ne dobiju povratnu informaciju o tijeku procesa.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.